skip to main content

2003 / Η πέμπτη δεκαετία

Όταν λέμε Παγκρήτιον,  έχομε στην καρδιά μας τους μαθητές που φοιτούν και αυτούς που πέρασαν και έφυγαν. Ο καθένας από σας είναι ένα κομμάτι σχολείο, ζωντανό κομμμάτι που συνεχίζει και υπάρχει. (Ν. Γ. Κοπιδάκης)

2004 / Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου, Καζαντζάκης
2004 / Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου, Καζαντζάκης
2004 / Μικρή Ολυμπιάδα
2004 / Μικρή Ολυμπιάδα
2007 / 'Θεόφιλος, ο ποιητής των χρωμάτων', κινηματοθέατρο Αστόρια
2007 / "Θεόφιλος, ο ποιητής των χρωμάτων", κινηματοθέατρο Αστόρια
2008 / Θεατρική Παράσταση 'Τα Δίφορα'
2008 / Θεατρική Παράσταση "Τα Δίφορα"
2008 / Θεατρική Παράσταση 'Τα Δίφορα'
2008 / Θεατρική Παράσταση "Τα Δίφορα"
2009 / Θεατρική παράσταση 'Σχολείο για κλόουν'
2009 / Θεατρική παράσταση "Σχολείο για κλόουν"
2011 / Θεατρική Παράσταση 'Παραμύθι χωρίς όνομα'
2011 / Θεατρική Παράσταση "Παραμύθι χωρίς όνομα"

Ξανά στο σχολείο τους: Δημήτρης Τζάνης

Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο : "Ταύροι: Αθέατες ψυχές"

 

Ο Δ. Τζάνης άντλησε την έμπνευσή του πιθανόν και από τη μελέτητου γνωστού ποιήματος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας», στο οποίο ο ποιητής θρηνεί με μοναδικό τρόπο τον θάνατο του στενού φίλου του ταυρομάχου Μεχίας, που χτυπήθηκε θανάσιμα από τον μαύρο ταύρο στην αρένα του Μανθανάρες. Ο παραλληλισμός από τον ίδιο της ζωγραφικής δημιουργίας του με τους στίχους του Λόρκα είναι αξιοσημείωτος και προσθέτει στη δραματική διάσταση των εικόνων του. Όπως εύστοχα παρατήρησε η κριτικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, «ένας σκεπτόμενος δημιουργός σαν τον Τζάνη δεν απασχολήθηκε τυχαία με τη μορφή του ταύρου και τους μυριάδες συμβολισμούς του. Δούλεψε σχολαστικά και παλίμψηστα αυτήν τη μορφή, με οδηγό το εννοιολογικό της υπόβαθρο. Εδώ ο καλλιτέχνης αγωνιά μπροστά στον ασυμβίβαστο ταύρο και τον αγώνα του, αλλά και μπροστά στην αγωνία της υπεροχής του ταυρομάχου ενάντια στη δύναμη της φύσης… Η ταυρομαχία είναι ένα εικονογραφικό πρόσχημα για τον Τζάνη, είναι το θεαματικό δρώμενο που έδωσε την ευκαιρία στον καλλιτέχνη να πειραματιστεί στο χρώμα, στην εικόνα, στο σχήμα, στην αφηγηματική ένταση, για να μεταδώσει τις ανησυχίες ή και τα μηνύματά του ή απλά τις αθέατες ψυχές. Με τον τρόπο του μιλά για αυτήν τη λεπτή γραμμή μεταξύ ήττας και νίκης, υποταγής και μη υποταγής, ζωής και θανάτου και οι ήρωές του είναι το ίδιο γενναίοι όσο και ο ήρωας ταυρομάχος που νίκησε την αιωνιότητα ενώ νικήθηκε …»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Τζάνης και στο παρελθόν, το 1999 συγκεκριμένα, είχε εκθέσει δουλειά του στο Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον» με τίτλο: «Επιστροφή εις την τάξιν»,εικαστική παρέμβαση. Φυσικά έχει κάνει σημαντικές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.