Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

Mελέτη των μαθημάτων της επόμενης ημέρας και ενισχυτική διδασκαλία
Aκαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλλευ και αντισφαίρισης
Εκμάθηση οργάνου με δυνατότητα ξεκινήματος από την Β΄ Δημοτικού
Πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας
Χρήση των νέων τεχνολογιών για τη διδασκαλία όλων των αντικειμένων

τελευταία νέα

28Μαρτίου

ΗΜΕΡΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2024

«Το Περιβάλλον σε κρίση»

 


Αφιερωμένη στο Περιβάλλον η Ημέρα Θετικών Επιστημών στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο.

 

Η Φύση, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και δρούμε, για πόσο άραγε ακόμα θα ανέχεται την ανεύθυνη συμπεριφορά του ανθρώπου, την αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων, τη ρύπανση των θαλασσών και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας; Πόσο στ’ αλήθεια έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον είναι μια συμπεριφορά αυτοκαταστροφική για μας τους ίδιους που απειλεί ακόμα και την ύπαρξή μας στον πλανήτη; Ποια είναι τα σημάδια και τα μηνύματα που μας στέλνει το περιβάλλον για τους επικείμενους κινδύνους που διατρέχει και πόσο διατεθειμένοι είμαστε, εμείς οι κάτοικοι του πλανήτη Γη, να ενεργήσουμε σαν υπερασπιστές του; Και υπάρχει ακόμη χρόνος ή έχουμε υπερβεί τα όρια αντοχής των οικοσυστημάτων όπου ζούμε;

 

Απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα, που όλο και πιο έντονα τίθενται από τους νέους, προσπάθησε να δώσει η φετινή Ημέρα Θετικών Επιστημών του Εκπαιδευτηρίου “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”. Η ημερίδα με τον γενικό τίτλο «Το Περιβάλλον σε κρίση» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου και απευθυνόταν σε μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ειδικοί επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη του περιβάλλοντος: ο κ. Αναστάσιος Τσελεπίδης, βιολόγος - ωκεανογράφος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Πέτρος Λυμπεράκης, ΕΔΙΠ της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Έφορος Συλλογών Σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Ο κ. Τσελεπίδης παρουσίασε στα παιδιά το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα: «Μεσόγειος Θάλασσα. Είναι τελικά ένα ευάλωτο οικοσύστημα;». Ο ομιλητής εξήγησε πώς, μέσα από μια μακρά εξελικτική διαδικασία εκατομμυρίων ετών, η Μεσόγειος είναι σήμερα ένα οικοσύστημα υψηλής πολυπλοκότητας. Μίλησε για τη μεγάλη ποικιλία κλιματολογικών, υδρολογικών και γεωλογικών συνθηκών που δημιουργούν μεγάλη βιοποικιλότητα και ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών, κυρίως σε μικρά βάθη και σε κοντινή από τις ακτές απόσταση. Και τόνισε εμφατικά ότι αυτοί ακριβώς οι παράγοντες κάνουν τη Μεσόγειο μια θάλασσα ιδιαίτερα ευάλωτη στις ανθρωπογενείς επιδράσεις, ιδιαίτερα μάλιστα στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην κλιματική κρίση που ζούμε σήμερα.

 

Η ομιλία του κ. Λυμπεράκη με τον γενικό τίτλο «Η Φύση και ο Άνθρωπος» ξεκίνησε με αφετηρία τον τρόπο που οι άνθρωποι πάντα αντιμετώπιζαν τον εαυτό τους ως κάτι ξεχωριστό και το περιβάλλον ως κτήμα τους. Αυτή η προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί στη Φύση είχε σχεδόν πολεμικό χαρακτήρα και βρήκε διαχρονικά συμμάχους την επιστήμη και την τεχνολογία. Όμως, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι σήμερα η επιστήμη είναι αυτή που μας αποδεικνύει με στοιχεία και μας προειδοποιεί ότι η πορεία αυτή είναι αδιέξοδη και αυτοκαταστροφική. Συνεπώς, οφείλουμε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο σκέψης μας και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε μια ισορροπημένη, συμφιλιωτική σχέση με τη Φύση.

 

Η Ημέρα Θετικών Επιστημών έκλεισε με την παρουσίαση του θέματος «Ανθρώπινη δραστηριότητα και κλιματική αλλαγή» από τις Περιβαλλοντικές ομάδες του σχολείου, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Θεοδώρα Κοπτερίδου. Οι μαθητές και μαθήτριες των περιβαλλοντικών ομάδων του Γυμνασίου και του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” παρουσίασαν πειράματα σε σχέση με το κλίμα και την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Η εργασία τους πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή τους στις δράσεις του εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθαίνοντας και Διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή, EDU4CLIMA» που υλοποιήθηκε από το «Εργαστήριο Χημικών και Περιβαλλοντικών Διεργασιών» του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον Φινοκαλιά Λασιθίου.

 

15Δεκεμβρίου

Η Α΄ Λυκείου στο Εργοστάσιο Πλαστικών «ΚΟΥΒΙΔΗΣ»

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, οι μαθητές και οι  μαθήτριες των τμημάτων Α1 και Α2 του Λυκείου μας μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της εταιρίας «ΚΟΥΒΙΔΗΣ», στο βιομηχανικό πάρκο Τυλίσου.

Η εταιρία «ΚΟΥΒΙΔΗΣ» είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες συστημάτων πλαστικών σωλήνων, με εξειδίκευση στον σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμων πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων για την προστασία καλωδίων, την αποχέτευση και την αποστράγγιση.
Η επίσκεψή μας ξεκίνησε στις 9:30 με ένα καλωσόρισμα από τους υπεύθυνους υποδοχής, συνοδευόμενο από έναν πλούσιο μπουφέ με εδέσματα.

 

 

 

Στη συνέχεια, στην αίθουσα διαλέξεων ο κ. Κωνσταντίνος Κουβίδης παρουσίασε στα παιδιά την εταιρία του. Ξεκίνησε από το παρελθόν, με την ίδρυση της εταιρίας από τον πατέρα του Εμμανουήλ Κουβίδη και έφτασε ως το σήμερα, περιγράφοντας ένα σύγχρονο βιοκλιματικό εργοστάσιο, με πλήρη αυτοματισμό, που πρόσφατα βραβεύτηκε για τον πρωτοποριακό του σχεδιασμό και τις σημαντικές επενδύσεις στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ακόμα, ο κ. Κουβίδης εξήγησε στα παιδιά την αξία  της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων και τη σημασία της καινοτομίας στον κλάδο της μεταποίησης.
Ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο του εργοστασίου, τόσο στα γραφεία και τους λοιπούς χώρους (κουζίνα, εστιατόριο, γυμναστήριο), όσο και στην γραμμή παραγωγής, φόρτωσης και φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ο κ. Κουβίδης στη συνέχεια συζήτησε με τα παιδιά και απάντησε σε απορίες και ερωτήσεις. Εντύπωση προκάλεσε στους περισσότερους  το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα ελληνική βιομηχανία στον κλάδο της μεταποίησης με τόσο σύγχρονο προφίλ, που ανταγωνίζεται κορυφαίες εταιρίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

 

Η επίσκεψή μας τελείωσε στις 12:30, με την επιβίβασή μας στα σχολικά λεωφορεία, αφού προηγουμένως ευχαριστήσαμε το προσωπικό του εργοστασίου και τον κ. Κωνσταντίνο Κουβίδη, ο οποίος δεν παρέλειψε να προσφέρει αναμνηστικά δώρα σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές.

Εγγραφείτε στο Σύλλογο Αποφοίτων Διαβάστε το blog τού Παγκρητίου