Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

Ημέρα Θετικών Επιστημών 2022

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στο Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” πραγματοποιήθηκε η θεσμοθετημένη τα τελευταία χρόνια Ημέρα Θετικών Επιστημών με ομιλητή τον κ. Οδυσσέα Ζώρα, καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας, Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το θέμα της ημερίδας ήταν «Η σύγχρονη τεχνολογία και εκπαίδευση στην Ιατρική» και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Η Ημέρα Θετικών Επιστημών είναι ένας θεσμός που έχει ως κύριο σκοπό να φέρει τους μαθητές του σχολείου σε επαφή με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές, που γνωρίζουν καλά την αιχμή της επιστήμης και της τεχνολογίας και τις τελευταίες εξελίξεις σε εξειδικευμένους τομείς.

 

 Στο πρώτο μέρος της παρουσίασής του, ο κ. Ζώρας αναφέρθηκε στην εξέλιξη της Ιατρικής από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας με παρουσίαση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην εισαγωγή και τον τρόπο αξιοποίησης των τεχνολογικών μέσων στη σύγχρονη Ιατρική. Ειδικότερα, ο κ. Ζώρας αναφέρθηκε στη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας στη Χειρουργική με την προβολή φωτογραφικού υλικού επεμβατικών τεχνικών που εφαρμόζονται σήμερα στον τομέα της Χειρουργικής Ογκολογίας. Έκανε αναφορά στα γνωστά και δοκιμασμένα μέσα που χρησιμοποιούνται ήδη με επιτυχία στην Ιατρική, αλλά και σε τεχνολογίες που βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο και δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον. Ωστόσο, ο ομιλητής τόνισε ότι θα παραμένει πάντα σημαντικός ο ρόλος του γιατρού - ανθρώπου, που ως προτεραιότητά του πρέπει να έχει τον άρρωστο, καθώς και ο ρόλος του καθηγητή – μέντορα, που εκπαιδεύει και εμπνέει τους φοιτητές του και μελλοντικούς γιατρούς.

 

 Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ο κ. Ζώρας απάντησε σε ερωτήσεις που του απηύθυναν οι μαθητές όλων των τμημάτων Γυμνασίου και Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» και σχετίζονταν με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας και προξένησαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους μαθητές.

 

  

 

 

Ο κ. Οδυσσέας Ζώρας είναι σήμερα Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας και του Κέντρου Περιοχικών Θεραπειών του Metropolitan Hospital. Για πολλά χρόνια, ο κ. Ζώρας είχε ζήσει στο Ηράκλειο και πρόσφερε πολλά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: ως καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως  Διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και ως  Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Από την Ογκογένεση στη Θεραπεία» της Ιατρικής Σχολής. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, υπηρέτησε για δύο θητείες ως Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και το 2015 εξελέγη Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του  European Society of Surgical Oncology, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας του Ισραήλ,  επισκέπτης καθηγητής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Sanxi στην Κίνα. Για το συνολικό του έργο στην Ιατρική, βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με το βραβείο Ufficiale dell’ordine della Stella della Repubblica Italiana. Έχει πάνω από 130 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, είναι συν-συγγραφέας σε πολλά ελληνικά και αγγλικά βιβλία χειρουργικής και χειρουργικής ανατομίας και υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε περισσότερα από 500 εθνικά και διεθνή συνέδρια.