Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

Ημέρα Θετικών Επιστημών

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία ακόμα -την πέμπτη κατά σειρά- «Ημέρα Θετικών Επιστημών». Το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν «Ο άνθρωπος εξερευνά το Σύμπαν». Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι κύριοι Ιωσήφ Παπαδάκης, πρόεδρος και καθηγητής στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και Νίκος Κυλάφης, καθηγητής στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Ιωσήφ Παπαδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πανάρχαιο ενδιαφέρον του ανθρώπου να κατανοήσει το σύμπαν και στα βήματα που έχουν γίνει από τους επιστήμονες στην προσπάθειά τους να  εξερευνήσουν το διάστημα. Ο ομιλητής εξήγησε στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα τηλεσκόπια, δηλαδή τα σύγχρονα μέσα παρατήρησης του σύμπαντος που διαθέτει ο άνθρωπος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Ο κ. Παπαδάκης παρουσίασε το σπουδαίο έργο που επιτελείται εκεί και τόνισε την παγκόσμια εμβέλεια του αστεροσκοπείου, αφού τα στοιχεία που παρέχει η παρατήρηση του ουρανού στη συγκεκριμένη τοποθεσία έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε σημαντικές ανακαλύψεις.

Ο δεύτερος ομιλητής, ο κ. Νίκος Κυλάφης, μίλησε για τις μαύρες τρύπες, το παράξενο αυτό φαινόμενο που παρατηρείται στο διάστημα. Εξήγησε τι είναι οι μαύρες τρύπες, πώς δημιουργούνται, πού βρίσκονται, πώς ο άνθρωπος καταλαβαίνει την παρουσία τους, αφού δεν μπορεί να τις δει, και, τέλος, πώς ερμηνεύεται η εκροή ύλης από μαύρες τρύπες, παρά την τεράστιας έντασης βαρυτική έλξη που εκείνες ασκούν σε καθετί που βρίσκεται γύρω τους. Ο κ. Κυλάφης, με πολύ παραστατικό και ευρηματικό τρόπο, ανέλυσε στους μαθητές  έννοιες αρκετά δύσκολες στην προσέγγισή τους, που αποτελούν, όμως, καινοτόμες θεωρίες της επιστημονικής αναζήτησης στον χώρο της Φυσικής.

Και οι δύο ομιλητές προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ακροατών, απάντησαν πολύ πρόθυμα στις απορίες των μαθητών και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος και προβληματισμός γύρω από τα παραπάνω θέματα. Οι εκλεκτοί επιστήμονες ενθουσίασαν το κοινό και απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια, παρόλο που ασχολήθηκαν με θέματα που δεν είναι εύκολο να τα προσεγγίσει όποιος δεν έχει ακόμα διδαχθεί βασικές επιστημονικές έννοιες.

Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δύο εργασιών με τίτλο «Τα Παράξενα του Σύμπαντος» και «Θεωρία της Σχετικότητας», που ετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου στο πλαίσιο του μαθήματος της Α΄ Λυκείου «Ερευνητική Εργασία - project» της φετινής χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές Δημήτρης Ζιαμπάρας και Ανδρέας Στρατάκης παρουσίασαν μερικά από τα «παράξενα» φαινόμενα του διαστήματος. Μίλησαν, λοιπόν, για τη σκοτεινή ύλη, την ενέργεια κενού, τις εκρήξεις supernova, τις μαύρες τρύπες και τα νετρίνα. Στη συνέχεια προσέγγισαν - με παραδείγματα κινούμενης εικόνας που οι ίδιοι επιμελήθηκαν - την ειδική και τη γενική θεωρία της σχετικότητας.

 Έτσι έκλεισε αυτή η ξεχωριστή μέρα, που ταξίδεψε τους μικρούς και τους μεγάλους μαθητές του Παγκρητίου στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος και τους επέτρεψε έστω να «κρυφοκοιτάξουν» το μεγαλείο που κρύβει «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας»...


Αφίσα