Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

Ανοικτή Βραδιά Αστροφυσικής

Το Εκπαιδευτήριό μας και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ITE διοργάνωσαν την Τετάρτη 1/2 μια Βραδιά Αστροφυσικής ανοικτή στο ευρύ κοινό και στους μαθητές της πόλης του Ηρακλείου.

 

Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμπεριλαμβάνονταν:

 

  •  ομιλία - πολυμεσική παρουσίαση του κ. Γιώργου Κλήμη, φυσικού, με θέμα: «Η γέννηση και ο θάνατος των αστεριών»

 

  •  αστρονομική παρατήρηση του κομήτη C/2022 E3 (ΖΤF), ενός ουρανίου σώματος που επισκέφτηκε ξανά τη γη μετά από 50.000 χρόνια

 

Η ομιλία του κ. Γιώργου Κλήμη, καθηγητή φυσικής στο Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, με τον γενικό τίτλο «Η γέννηση και ο θάνατος των αστεριών», μάγεψε το κοινό με την επιστημονική ακρίβεια και την απλότητά της. Ήταν μια συναρπαστική σύνοψη του κύκλου ζωής των αστεριών, από τις σύνθετες διαδικασίες που οδηγούν στη γέννησή του μέχρι την εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων του που τελικά οδηγεί στην κατάρρευση και τον θάνατο. Ο κ. Κλήμης αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων: από την αρχή των πάντων, δηλαδή το «Big Bang», έως τη γέννηση των πρωταστέρων και των κανονικών αστεριών, στο μέγεθος και τη διάρκεια ζωής κάθε αστεριού, στους καφέ νάνους, τα σουπερνόβα, τα πάλσαρ και τις μαύρες τρύπες. Αναφέρθηκε, επίσης, στον τρόπο σχηματισμού των χημικών στοιχείων στα διάφορα είδη αστέρων και στο εκπληκτικό ταξίδι αυτών των στοιχείων στο γαλαξία και τη γη μας.

 

  

 

Για την αστρονομική παρατήρηση του κομήτη C/2022 E3 (ΖΤF) είχαν στηθεί 2 τηλεσκόπια στο προαύλιο του σχολείου μας, όμως ο άστατος χειμωνιάτικος καιρός δεν επέτρεψε σε όλους τους επισκέπτες να τον δουν. Ο κομήτης είναι ένα ουράνιο σώμα με διάμετρο 1 χλμ. που κινείται με ταχύτητα 140.000 χλμ/ώρα. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2022 από τηλεσκόπιο στην Καλιφόρνια. Η έλευσή του έχει προκαλέσει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού πιστεύεται ότι το προηγούμενο πέρασμά του από τη γη ανάγεται στο τέλος της εποχής του ανθρώπου του Νεάντερταλ, περίπου πριν από 50.000 χρόνια.

 

Η Ανοικτή Βραδιά Αστροφυσικής ήταν μια εκδήλωση που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ITE, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και το Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” στο πλαίσιο του προγράμματος D-Space του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας). Πρόκειται για ένα ερευνητικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συντονίζεται από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από το Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, άλλα δέκα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.