Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

Νηπιαγωγείο

Καλωσόρισμα

Το ενδιαφέρον των παιδιών να γνωρίσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει είναι το κέντρο της μάθησης. Χρειάζονται ερεθίσματα, κατάλληλο περιβάλλον, ακούσματα, επαφή με φυσικά υλικά, τεχνικές αγωγής και πάνω απ’όλα αγάπη, για να ξυπνήσουν οι αισθήσεις τους, να καλλιεργηθεί το γούστο τους, να αναπτυχθεί η μεταξύ τους σχέση, να δράσουν και να νιώσουν το αίσθημα της προσωπικής δημιουργίας.

Το Νηπιαγωγείο του Εκπαιδευτηρίου ¨ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ¨, σε όλη την πορεία του, που διαρκεί ήδη μερικές  δεκαετίες, εξελίσσεται αδιάκοπα. Σπουδάζει τις νέες τάσεις και συντονίζεται με τα σύγχρονα δεδομένα στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Δημιουργεί μεθόδους και πρακτικές δικές του και προπορεύεται παιδαγωγικά. Μελετά με αγάπη την τρυφερή ηλικία των παιδιών. Βοηθάει στην καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους. Συνεργάζεται με τους γονείς των παιδιών, για να πετύχουν μαζί τη σωστή νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη, επιδιώκοντας παράλληλα και την αναγκαία για την ηλικία τους σωματική κίνηση. Οι εκπαιδευτικοί του δουλεύουν με διάθεση και μυαλό ανοιχτό στις σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις, σταθεροί στις ανθρώπινες αξίες.

Τα προγράμματά του θέτουν ρεαλιστικούς στόχους και λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Το Νηπιαγωγείο μας υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και ακολουθεί τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Μέσα από την πολύχρονη πείρα μας όμως και το δικό μας παιδαγωγικό πρόγραμμα, διαμορφώνουμε την καθημερινή δουλειά μας και τους στόχους μας:

  • Την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, της συνεργασίας και την προώθηση του ομαδικού πνεύματος
  • Τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση των γλωσσικών εκφραστικών τρόπων
  • Την καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης
  • Τη βιωματική επαφή με το φυσικό περιβάλλον
  • Την αισθητική αγωγή και την ενθάρρυνση για εικαστική δημιουργία μέσα από την προσέγγιση της πολιτιστικής μας ταυτότητας
  • Τη θεατρική αγωγή ως μέσο απελευθέρωσης και έκφρασης
  • Τη μουσική παιδεία ως βασική προϋπόθεση της ευαισθησίας, της ψυχαγωγίας και της πολιτιστικής καλλιέργειας
  • Την ανάπτυξη των σωματικών και κινητικών δραστηριοτήτων
  • Τη δημιουργία εκδηλώσεων ως ευκαιρία χαράς και τόνωσης της αυτοπεποίθησης των παιδιών
  • Την προσωπική συγκρότηση και τη σταδιακή αυτονόμηση των παιδιών σε συνεργασία με τους γονείς

Χρειάζεται πολλή δουλειά από το σχολείο, για να μπορούν τα προγράμματα και οι μέθοδοι να ανανεώνονται και να ανταποκρίνονται στα μεταβαλλόμενα δεδομένα της εποχής μας. Μπορεί στο Νηπιαγωγείο να διδάσκουμε ελληνική παράδοση, κίνηση, μουσική, ανθρώπινη σχέση, εικαστικά, αλλά πάντα με την απαραίτητη εγρήγορση, σεβόμενοι τον προσωπικό ρυθμό ανάπτυξης και μάθησης κάθε παιδιού. Προετοιμάζουμε τον αυριανό πολίτη του κόσμου, ώστε να έχει έναν πλούσιο κώδικα αξιών που να τον καθιστά ικανό να ζήσει στα πολύπλευρα πολιτισμικά περιβάλλοντα στα οποία θα βρεθεί.

  

Ν.Γ.ΚΟΠΙΔΑΚΗΣ

Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτηρίου ¨ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ¨ (1/9/2011)

 

«Το σύγχρονο σχολείο σέβεται την προσωπικότητα του παιδιού και τον αυθορμητισμό του, καλλιεργεί την αγάπη για τη γνώση, τη φύση και την τέχνη, αναπτύσσει την πρωτοβουλία, την αυτοκυριαρχία και την ενεργητικότητά του, βασίζεται σ’ έναν επιστημονικά μελετημένο, μεθοδικό, ορθό προγραμματισμό.»

(Κείμενο που συνόδευε την πρώτη εικαστική αφίσα του Νηπιαγωγείου)


Δραστηριότητες σχολικού έτους 2014 - 2015

Από το Αρχείο μας:

Λεύκωμα Προνηπίου Σχ.έτος 2012-2013: Τμήμα Μυρτώς

Λεύκωμα Προνηπίου Σχ.έτος 2012-2013: Τμήμα Κάλλιας

Λεύκωμα Προνηπίου Σχ.έτος 2011-2012: Τμήμα Αθηνάς

Λεύκωμα Προνηπίου Σχ.έτος 2011-2012: Τμήμα Μυρτώς

Λεύκωμα Προνηπίου Σχ.έτος 2010-2011: Τμήμα Αθηνάς

Λεύκωμα Προνηπίου Σχ.έτος 2010-2011: Τμήμα Μυρτώς
Νηπιαγωγείο Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο Νηπιαγωγείο
Νηπιαγωγείο Νηπιαγωγείο