Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

Συμμετοχή στον εθνικό και διεθνή διαγωνισμό "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον"

Η Ελληνική εταιρία προστασίας της φύσης, διοργανώνει κάθε χρόνο το πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, μέσω του οποίου, μαθητές και μαθήτριες καλούνται να διερευνήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα και να προτείνουν λύσεις, αξιοποιώντας δημοσιογραφικά μέσα όπως το άρθρο, η φωτογραφία και το βίντεο. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024, μαθητές της Β λυκείου του εκπαιδευτηρίου μας, συμμετείχαν στον ελληνικό, αλλά και στον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό, μαζί με 42 ακόμα χώρες. Το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν, ήταν:

 

«Μελέτη των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή της Μεσογείου.»

(Κρήτη -  Ανδαλουσία 2023-2024)


 


Η συλλογή των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα για τη συγγραφή του άρθρου, προήλθε από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Σεβίλλης, το Νοέμβριο του 2023. Εκεί, οι μαθητές συνομίλησαν με επιστήμονες και επαγγελματίες της βιομηχανίας του ελαιολάδου, όπως στο Instituto de la grasa του πανεπιστημίου Pablo de Olavide και της ελαιοτουριστικής επιχείρησης Basilippo. Επίσης το Φεβρουάριο του 2024, το λύκειο μας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα EDU4clima, που πραγματοποιείται στον Κόμβο Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης στο Φινοκαλιά στην περιοχή του Άνω Μεραμπέλλου του Δήμου Αγίου Νικολάου και αποσκοπεί στη μεταφορά της γνώσης που παράγεται από την έρευνα για την κλιματική αλλαγή και την αέρια ρύπανση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ).

 

Οι μαθητές μας συμμετέχουν στο διαγωνισμό με άρθρο, φωτογραφία, ρεπορτάζ και φωτογραφία καμπάνιας.

 

Άρθρο - Article