Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

Μια διαδραστική περιήγηση στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο

Φέτος δεν καταφέραμε να διοργανώσουμε τις καθιερωμένες τα τελευταία χρόνια «Ημέρες Ανοικτού Σχολείου» (Open Days) και οι λόγοι ήταν υγειονομικοί. Η πανδημία Covid-19 δεν επέτρεψε ούτε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με κοινό στον χώρο του Εκπαιδευτηρίου. Για να ανοίξουμε, λοιπόν, το σχολείο σε όλους τους γονείς, αλλά και σε όποιον άλλο θέλει να το επισκεφθεί, προετοιμάσαμε μια εικονική 360o περιήγηση στους χώρους του. Πρόκειται για μια ανοιχτή, διαδραστική, συνοπτική παρουσίαση όλων των βαθμίδων του σχολείου μέσω video που προσφέρει θέαση 360o για κάθε χώρο που περιλαμβάνει, εσωτερικό και εξωτερικό.

 

Σ’αυτήν την εικονική περιδιάβαση του Εκπαιδευτηρίου “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” μπορεί ο θεατής να ξεκινήσει από τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου, να μεταφερθεί στον Παιδικό Σταθμό, να προχωρήσει στις τάξεις και τις αυλές του Νηπιαγωγείου, να επισκεφθεί μερικές τάξεις του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, τα εργαστήρια μας, την αίθουσα μουσικής, το αμφιθέατρο και το κλειστό γυμναστήριο.

 

Η διαδραστική περιήγηση είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=M5MzTvgHHZ8

 

Όλες οι σκηνές αυτού του video γυρίστηκαν με στερεοσκοπική κάμερα που επιτρέπει θέαση 360 μοιρών. Για να αλλάξετε τη γωνία θέασης μπορείτε, κρατώντας πατημένο το αριστερό κλικ, μπορείτε να περιστρέψετε το ποντίκι σας προς το σημείο του χώρου που θα θέλατε να δείτε. Να σημειωθεί ότι τα γυρίσματα του 360o video έγιναν την περίοδο της καραντίνας, κατά τη διάρκεια της οποίας το σχολείο λειτουργούσε με τηλεκπαίδευση.

 

  

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο στο πρόγραμμα DSpace

 

Σ’ ένα σημαντικό ερευνητικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, θα συνεργαστούν το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και το Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”. Η πρόταση για το πρόγραμμα DSpace, ο πλήρης τίτλος του οποίου είναι Discovery Space: «Ανάπτυξη ενός Δικτύου Κόμβων Καινοτομίας και Διάχυσης της Αστρονομίας σε Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω της διαδικτυακής χρήσης των τηλεσκοπίων του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα», εγκρίθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, καταλαμβάνοντας στη σχετική διαδικασία αξιολόγησης την 5η θέση μεταξύ 338 προτάσεων. 


 

 

 Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στις τηλεπικοινωνίες και τις ευρυζωνικές τεχνολογίες έχει επιτρέψει την εξ αποστάσεως πρόσβαση σε πολλά τηλεσκόπια και στα προγράμματα χειρισμού τους. Το πρόγραμμα DSpace έχει σκοπό να προσφέρει στους μαθητές πρόσβαση  στα υπερσύγχρονα ρομποτικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα. Με τη βοήθεια του καθηγητή τους ή ενός ερευνητή, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αστρονομικές παρατηρήσεις και φωτογραφίσεις, να κατευθύνουν το τηλεσκόπιο που ελέγχουν και να το στρέψουν στο σημείο του ουράνιου θόλου που αυτοί θα ήθελαν και μ’ αυτά τα πανίσχυρα εργαλεία στα χέρια τους να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιστημονικών ανακαλύψεων.

 

 Ένα καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος DSpace είναι ότι θα χτιστεί και θα αναπτυχθεί με άξονα τις αρχές της STEM Εκπαίδευσης (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Με κατάλληλα εκπαιδευτικά σενάρια και με έμφαση στην ελευθερία και την πρωτοβουλία του μαθητή, η αστρονομική παρατήρηση θα γίνει το σημείο εκκίνησης για να προσεγγίσει και να εξηγήσει φυσικές έννοιες και φαινόμενα, αλλά και σημαντικές μαθηματικές παραμέτρους σχετικές με αυτά τα φυσικά φαινόμενα. Σημείο εκκίνησης για να πειραματιστεί, για να δοκιμάσει, να παρατηρήσει και να αναπτύξει ικανότητες κριτικής σκέψης και δεξιότητες επιστημονικής μεθοδολογίας. Έτσι, κάθε μαθητής θα έχει την ευκαιρία να εμβαθύνει στην κατανόηση εννοιών και φαινομένων, κάνοντας μικρά ή μεγαλύτερα βήματα στην ανακάλυψη των μυστηρίων του Σύμπαντος. Εξάλλου, από μόνη της η νυχτερινή παρατήρηση του έναστρου ουρανού και η εστιασμένη φωτογράφιση περιοχών του ήταν πάντα μια συναρπαστική δραστηριότητα για τους μαθητές.

 

 Το πρόγραμμα DSpace αναμένεται να ξεκινήσει να τρέχει μέσα στο 2021 και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Συντονιστής και εμπνευστής του προγράμματος είναι ο Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Στο πρόγραμμα, εκτός από το Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, συμμετέχουν η “Ελληνογερμανική Αγωγή”, ένα ιστορικό iδιωτικό eκπαιδευτήριο της Αττικής, καθώς και πολλά άλλα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και τη Θράκη. Δράσεις του προγράμματος θα περιλαμβάνουν επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα και εργαστήρια από ερευνητές με αντικείμενο την εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική έρευνα στην Αστρονομία και την Αστροφυσική.

Διαδικτυακές Ενημερώσεις γονέων περιόδου Μαρτίου - Απριλίου 2021

Λόγω των ειδικών επιδημιολογικών συνθηκών, οι ενημερώσεις γονέων περιόδου Μαρτίου – Απριλίου θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, όπως και κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. 

 

Το πρόγραμμα των διαδικτυακών ενημερώσεων γονέων ανά βαθμίδα έχεις ως εξής:

 

ΛΥΚΕΙΟ

Τετάρτη 14 Απριλίου: Β΄ - Γ΄ Λυκείου

Τετάρτη 21 Απριλίου: Α΄ Λυκείου

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Δευτέρα 22 Μαρτίου: Γ1 Γυμνασίου

Δευτέρα 29 Μαρτίου: Β1 Γυμνασίου

Τετάρτη 31 Μαρτίου: Β2 Γυμνασίου

Δευτέρα 5 Απριλίου: Α1 Γυμνασίου

Τετάρτη 7 Απριλίου: Α2 Γυμνασίου

  

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Δευτέρα 1 Μαρτίου: για όλες τις τάξεις με ραντεβού

Τετάρτη 3 Μαρτίου: για όλες τις τάξεις με ραντεβού

 

Οι διαδικτυακές συναντήσεις πραγματοποιούνται στο χρονικό διάστημα από 5 έως 9 το απόγευμα.

 

Όλοι οι γονείς θα ειδοποιηθούν με email για την ώρα των ατομικών ραντεβού με τους εκπαιδευτικούς.

Τηλεκπαίδευση για το σχολικό έτος 2020-2021

Το Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα μαθήματα θα συνεχιστούν ακόμα κι αν υπάρξουν πρόσθετα υγειονομικά μέτρα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21, προχώρησε σε μια σειρά οργανωτικών αλλαγών. Στις σχολικές αίθουσες και τα εργαστήρια όλων των βαθμίδων, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, τοποθετήθηκαν διαδραστικοί πίνακες και φορητοί υπολογιστές, που υποστηρίζονται από γραμμές δεδομένων υψηλών ταχυτήτων. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν ειδικές πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος της τάξης και για την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού προς τους μαθητές. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σε θέση να καλύψουμε όλα τα πιθανά σενάρια τηλεκπαίδευσης:   περισσότερα  

 

Πρόγραμμα έναρξης σχολικού έτους 2020-2021

Ο Αγιασμός κατά βαθμίδα στο Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” θα γίνει σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ :     Δευτέρα 14/9/2020,  10:30 π.μ.  

               

ΔΗΜΟΤΙΚΟ :         Δευτέρα 14/9/2020,    8:30 π.μ. 

               

ΓΥΜΝΑΣΙΟ :          Δευτέρα 14/9/2020,   11:30 π.μ. 

 

ΛΥΚΕΙΟ :              Δευτέρα 14/9/2020,   11:30 π.μ.  

                

Ο Αγιασμός για όλες τις βαθμίδες θα γίνει, 

χωρίς την παρουσία γονέων, στο κεντρικό κτήριο του Εκπαιδευτηρίου, Πανδάρεω 61, Φιλοθέη, Άγιος Ιωάννης, τηλ. 2810.230379

 

Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ λειτουργεί από την 1/9/2020 Κυριακού 4, Αγ. Ιωάννης, τηλ. 2810.231537

Σημειώματα για τα σχολικά είδη της χρονιάς 2020-2021

Παρακάτω θα βρείτε τα σημειώματα για τα σχολικά είδη της φετινής χρονιάς.


Δημοτικό 

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο  "Σημειώματα για τα σχολικά είδη 2020-2021" και επιλέγοντας  ¨Σχολικά Είδη¨ μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα για τις τάξεις του Δημοτικού. 


Γυμνάσιο

Πατώντας στο σύνδεσμο της τάξης που σας ενδιαφέρει μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα.

 

Α΄Γυμνασίου 

 

Β΄Γυμνασίου 

 

Γ΄Γυμνασίου 

 

  

Λύκειο

Πατώντας στο σύνδεσμο της τάξης που σας ενδιαφέρει μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα.

 

Α΄Λυκείου 

 

Β΄Λυκείου 

 

Γ΄Λυκείου 

 

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ  5,   ΤΗΛ. 2810-284398

ΠΑΝΔΑΡΕΩ  61,  ΤΗΛ. 2810-230379

www.pagkritio.gr

 
Ευχές για το Πάσχα από τους δασκάλους του Δημοτικού

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2020

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2020 το Εκπαιδευτήριο «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» οργάνωσε μια σειρά σχετικών εκδηλώσεων για μαθητές και γονείς. Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού, μέσω της βιωματικής μάθησης, να δράσουν και να ενημερωθούν πάνω σε ζητήματα χρήσης του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών. Την ημερίδα πλαισίωσε πλήθος δράσεων με κεντρικό άξονα την ομιλία της κ. Δ. Προκοπιάδου, ιατρού, για τoν Εθισμό στο Διαδίκτυο, καθώς επίσης και για τη σωστή χρήση  του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών συσκευών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι ίδιοι οι μαθητές οι οποίοι παρουσίασαν δικές τους δουλειές, όπως κολλάζ, σκίτσα, εικονογραφημένες νουβέλες, βίντεο, ακόμη και θεατρικά δρώμενα, που είχαν προετοιμάσει.

 

Κομβικό σημείο της ημερίδας αποτέλεσε η παρουσίαση στατιστικών αποτελεσμάτων από έρευνα με ερωτηματολόγια πάνω στη χρήση και την κατάχρηση του διαδικτύου, που είχαν μοιραστεί στους μαθητές λίγες μέρες πριν. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία ν’ αναστοχαστούν πάνω στις διαδικτυακές απόψεις και συνήθειες των ίδιων και των συμμαθητών τους. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την προβολή εκπαιδευτικού βίντεο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με τίτλο: «Βγάλε τις Μάσκες από το Διαδίκτυο», καθώς και υλικού από τον κόμβο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

 

Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων και τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 12/2 το απόγευμα και στους γονείς, σε ομιλία που έγινε στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων του Εκπαιδευτηρίου από την παιδοψυχολόγο κ. Σ. Αρναούτογλου στον χώρο του Εκπαιδευτηρίου, με θέμα: «Τεχνολογία: σωστή χρήση και κατάχρηση. Τι θα έπρεπε να ξέρουν οι γονείς. Πώς ενημερώνουμε τα παιδιά».

 

Παράλληλα, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου πραγματοποίησαν σημαντική ερευνητική εργασία με γενικό τίτλο «Τα κοινωνικά δίκτυα και η νέα κοινωνικότητα» και πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές, από τη δική τους σκοπιά, μελέτησαν και παρουσίασαν μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων, όπως: «Καθημερινές σχέσεις και φιλίες μέσω του διαδικτύου», «Τα κοινωνικά δίκτυα και πώς επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική μας υγεία», «Εθισμός στα κοινωνικά δίκτυα», «Προστασία του χρήστη στα κοινωνικά δίκτυα και των προσωπικών του δεδομένων».

 

 

 

 

 

 

 

Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών 2020

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, στις 10:00 π.μ. το Εκπαιδευτήριο «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ»,

σας προσκαλεί στην «Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών» που διοργανώνει, με θέμα: «Η καντάδα στον Ερωτόκριτο» 

 

Ομιλήτρια θα είναι η κυρία Τασούλα Μαρκομιχελάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. 

 

Συμμετέχει η Θεατρική Ομάδα του Γυμνασίου και το Α1 τμήμα Γυμνασίου με μουσική παρέμβαση. 

 

 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ», Πανδάρεω 61,

Φιλοθέη - Άγιος Ιωάννης και θα είναι ανοικτή για το κοινό.