Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

Διακρίσεις στη Διασχολική Συνάντηση Ρητορικής Τέχνης για τους μαθητές της Β’ Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου

Με τον πιο δημιουργικό και ξεχωριστό τρόπο ολοκληρώθηκε η φετινή σχολική χρονιά για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ», δηλαδή με τη συμμετοχή τους στην 1η Διασχολική Συνάντηση Ρητορικής Τέχνης.

Οι μαθητές του Λυκείου που αρίστευσαν κατά το Σχολ. έτος 2015-2016

Ακολουθούν αναλυτικά τα ονόματα των μαθητών που αρίστευσαν ανά τάξη:

Οι μαθητές του Γυμνασίου που αρίστευσαν κατά το Σχολ. έτος 2015-2016

Ακολουθούν αναλυτικά τα ονόματα των μαθητών που αρίστευσαν ανά τάξη:

Έκδοση Αποτελεσμάτων Γυμνασίου

Σας ενημερώνουμε ότι τα αποτελέσματα των μαθητών του γυμνασίου θα εκδοθούν την Πέμπτη 16 Ιουνίου. Από το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μπορείτε να παραλάβετε τον έλεγχο επίδοσης των παιδιών σας από τα λογιστήριά μας, στο κέντρο της πόλης (λειτουργεί με ωράριο καταστημάτων) ή στο σχολείο (μόνο πρωινές ώρες).

 

Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι όσοι μαθητές θέλουν να δουν τα γραπτά τους, μπορούν να έρθουν στο σχολείο την Παρασκευή 17 Ιουνίου από 10.30 – 13.00.

 

Σας ευχαριστούμε για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε όλο το χρόνο και σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι!

Καλοκαιρινό Σχολείο 2016

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Μαΐου - Ιουνίου 2016

ΠΑΙΔΙΚΟΣ  ΣΤΑΘΜΟΣ:

- "Αχ! και να΄ μουνα... πουλί", Τετάρτη 15/6, 8.00 μ.μ.

ΠΡΟΝΗΠΙΟ:

- "Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους", Τρίτη 14/6, 8.30 μ.μ.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ:

- "Επαγγελματικός προσανατολισμός", Παρασκευή 10/6, 8.30 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ:                                                

- "Απορίες Β΄ τάξης" 

                        Β΄ τάξη,             Τετάρτη 8/6, 8.15 μ.μ.

- "Φιλενάδα, φουντουκιά μου"

                        Γ΄ τάξη,             Πέμπτη 9/6, 8.00 μ.μ.

- "Αφιέρωμα στο μιούζικαλ"

                        Ε΄ τάξη,             Παρασκευή 20/5, 7.30 μ.μ.

- "Καλό καλοκαίρι"

                        ΣΤ΄ τάξη,          Τρίτη 31/5, 7.30 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ:                                     

- Βραδιά Κιθάρας                        Τετάρτη 13/4, 7.30 μ.μ.

- Βραδιά Πιάνου & Μαντολίνου    Τετάρτη 20/4, 7.30 μ.μ.

- Βραδιά Πιάνου & Ντραμς - Συναυλία Μουσικών συνόλων

                                               Παρασκευή 27/5, 7.00 μ.μ.

 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο κεντρικό κτήριο του Εκπαιδευτηρίου,
Πανδάρεω 61, Φιλοθέη, Άγιος Ιωάννης, και είναι ανοικτές για το κοινό.

 Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Γυμνασίου και του Λυκείου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 12/5

 

Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών

Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ» ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ 

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 21 Απριλίου 2016, και η φετινή «Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών» στο Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον», υπό τον γενικό τίτλο «Η Ρητορική Τέχνη διδάσκεται …». Η ημερίδα φέτος περιελάμβανε δύο μέρη: Το πρωινό πρόγραμμα περιείχε ομιλίες για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του σχολείου και το βράδυ οι ίδιοι ομιλητές απευθύνθηκαν στους γονείς των μαθητών, στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη μας.

Την πρωινή συνεδρία άνοιξε ο φιλόλογος του Εκπαιδευτηρίου κ. Μύρων Γιαννακάκης, ο οποίος, με γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε ένα σύντομο χρονικό για την εισαγωγή της διδασκαλίας της Ρητορικής στο «Παγκρήτιο» τα τελευταία χρόνια, με εκπαιδευτές τον ίδιο και την κ. Γιολάντα Γιέτη. Μίλησε για τις ανάγκες που θεραπεύει και τους στόχους που υπηρετεί το συγκεκριμένο «μάθημα», ορίζοντας ταυτόχρονα και την επιστημονική, την κοινωνική και την πολιτική διάσταση του νέου διδακτικού εγχειρήματος.

Ακολούθησε η πρώτη προσκεκλημένη ομιλήτρια κ. Ελένη Βολονάκη, επίκουρος καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελ/νήσου. Η Ελένη Βολονάκη είναι μία από τις εξέχουσες αποφοίτους του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου, και στην Καλαμάτα, όπου ζει και εργάζεται σήμερα, πέραν του διδακτικού της έργου, αναπτύσσει σπουδαία δραστηριότητα στα πνευματικά-πολιτιστικά πράγματα της πόλης. Εξάλλου, από το 2016 είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, στο Πανεπιστήμιο Πελ/νήσου, ενώ από το 2014 έως σήμερα είναι κύρια Επόπτρια πέντε (5) διδακτορικών διατριβών στα γνωστικά αντικείμενα: Αρχαία Ελληνική Ρητορεία, Ρητορική, Αττικό Δίκαιο και Αρχαία Ιατρική Επιστήμη. Είναι, ακόμα, μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την ιστορία της Ρητορικής, της Ένωσης για την προώθηση των Ελληνικών Σπουδών, συνεργάτης και μέλος του Κέντρου Ρητορείας και Ρητορικής (Centre for Oratory and Rhetoric - COR), Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Επίσης, από το 2015 ως τώρα συντονίζει τον Α΄ Κύκλο Ανοικτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων με θεματική: «Ρητορική και Πολιτική». Στην ομιλία της προς τους μαθητές «Διαβάζοντας έναν δικανικό λόγο», διέτρεξε εν συντομία την ιστορία της Ρητορικής Τέχνης από την εποχή του Ομήρου ως σήμερα και, ακολούθως, διάβασε και σχολίασε αποσπάσματα από έναν αριστουργηματικό ρητορικό λόγο τού Λυσία. Πραγματικά συνεπήρε το μαθητικό ακροατήριο με τη ζωντάνια, το κέφι, την αμεσότητά της, καθιστώντας έτσι την επικοινωνία της με τα παιδιά μοναδική απόλαυση.

Σειρά είχε τώρα η δεύτερη ομιλήτρια, κ. Βάλια Λουτριανάκη, κλασική φιλόλογος, υποψήφια διδάκτωρ και πρόεδρος της επιστημονικής -μη κερδοσκοπικής- «Ελληνικής Ένωσης για την προώθηση  της Ρητορικής στην εκπαίδευση». Η κ. Λουτριανάκη, από το 2001, διδάσκει στο Αρσάκειο Σχολείο Ψυχικού και σε ομίλους ρητορικής τέχνης, δημιουργικής σκέψης και δεξιοτήτων ηγεσίας, ενώ από το 2015 ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του διετούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ρητορική: θεωρία και πράξη», με αντικείμενο διδασκαλίας «Διαθεματικές προσεγγίσεις της ρητορικής με άλλες τέχνες και επιστήμες» (στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – ΕΚΠΑ). Από το 2005, με θεωρητική υποστήριξη και επιμόρφωση καθηγητών σε εθελοντική βάση, συμβάλλει στη δημιουργία και λειτουργία ρητορικών ομίλων σε σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας. Το θέμα τής ομιλίας της ήταν «Η Ρητορική Τέχνη στο σχολείο: μαθαίνω να ακούω, να σκέφτομαι, να επικοινωνώ». Ξεκινώντας από το απλό ερώτημα «τι είναι η ρητορική», η κ. Λουτριανάκη αναφέρθηκε καταρχάς στην παιδαγωγική διάστασή της και τη χαρακτήρισε ως «παιγνίδι της ανακάλυψης», με ιδιαίτερη δυναμική και παιδευτική αξία για τους μαθητές. Επίσης, με παραστατικό τρόπο εστίασε στη σύγχρονη αντίληψη περί της Ρητορικής στην εκπαίδευση και όχι μόνο, έκανε λόγο για τους γενικότερους και ειδικότερους στόχους τής διδασκαλίας της, για τη συγκρότηση ομίλων Ρητορικής, μέσα κι έξω από το σχολείο, και τέλος αποκατέστησε κάποιες «παρεξηγημένες» πλευρές της ρητορικής τέχνης.

Την εκδήλωση έκλεισαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου με μια εντυπωσιακή επίδειξη ρητορικών αγωνισμάτων, όπως είναι η εκφραστική ανάγνωση, ο αυθόρμητος λόγος, ο προτρεπτικός λόγος και οι διττοί λόγοι-debate. Οι μαθητές, μυημένοι στη Ρητορική και πολύ καλά εκπαιδευμένοι σε ποικίλα ρητορικά αγωνίσματα, κατά τη φετινή σχολική χρονιά (από τους καθηγητές τους κ. Γιολάντα Γιέτη και κ. Μύρωνα Γιαννακάκη), κέρδισαν τον θαυμασμό του κοινού και απέσπασαν άκρως επαινετικά σχόλια και δυνατό χειροκρότημα, καθώς πραγματεύτηκαν δύσκολα θέματα και επέδειξαν άριστο ρητορικό ύφος αλλά και ήθος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ολοκληρώθηκε η «Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών» με ανάλογες ομιλίες για τη Ρητορική από τους προαναφερθέντες ομιλητές και ομιλήτριες. Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ημερίδα και οι σχολικοί σύμβουλοι των φιλολόγων Ν. Ηρακλείου κ. Λιάνα Καλοκύρη και κ. Γεώργιος Κορναράκης, και Ν. Ρεθύμνης κ. Αγγελική Καψάσκη, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει το σχολικό δίκτυο γυμνασίων και λυκείων με τον τίτλο «Ρητορική και Εκπαίδευση».

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη την ανταπόκριση μικρών και μεγάλων ακροατών, το υψηλό επίπεδο των εργασιών όλων όσων συμμετείχαν, τον ζήλο και το μεράκι των καθηγητών και των μαθητών, που συνέβαλαν τα μέγιστα, δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως τέτοιες πρωτοβουλίες, σαν τη διοργάνωση της ημερίδας για τη Ρητορική στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο, στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε εποχές κρίσης, όπου το σχολείο μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των αυριανών ευαισθητοποιημένων και ενεργών πολιτών.

 

Αφίσα

Ημέρα Παρουσίασης Γυμνασίου

 Το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στις 11.00 π.μ. στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» διοργανώνουμε την ημέρα παρουσίασης του γυμνασίου.

Στην εκδήλωση αυτή, παρουσιάζονται οι ιδιαίτερες απαιτήσεις και ο σημαντικός ρόλος της βαθμίδας του γυμνασίου στην εξέλιξη των παιδιών. Γίνεται αναφορά στον τρόπο δουλειάς του γυμνασίου μας, στις επιπλέον δραστηριότητες, το πρόγραμμα απόκτησης διπλώματος στα αγγλικά, τα μαθήματα ΗΥ, τη Μουσική Σχολή και τις Αθλητικές Ακαδημίες.

Αφίσα

Ημέρα Θετικών Επιστημών

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία ακόμα -την πέμπτη κατά σειρά- «Ημέρα Θετικών Επιστημών». Το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν «Ο άνθρωπος εξερευνά το Σύμπαν». Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι κύριοι Ιωσήφ Παπαδάκης, πρόεδρος και καθηγητής στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και Νίκος Κυλάφης, καθηγητής στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Ιωσήφ Παπαδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πανάρχαιο ενδιαφέρον του ανθρώπου να κατανοήσει το σύμπαν και στα βήματα που έχουν γίνει από τους επιστήμονες στην προσπάθειά τους να  εξερευνήσουν το διάστημα. Ο ομιλητής εξήγησε στους μαθητές τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα τηλεσκόπια, δηλαδή τα σύγχρονα μέσα παρατήρησης του σύμπαντος που διαθέτει ο άνθρωπος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Ο κ. Παπαδάκης παρουσίασε το σπουδαίο έργο που επιτελείται εκεί και τόνισε την παγκόσμια εμβέλεια του αστεροσκοπείου, αφού τα στοιχεία που παρέχει η παρατήρηση του ουρανού στη συγκεκριμένη τοποθεσία έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε σημαντικές ανακαλύψεις.

Ο δεύτερος ομιλητής, ο κ. Νίκος Κυλάφης, μίλησε για τις μαύρες τρύπες, το παράξενο αυτό φαινόμενο που παρατηρείται στο διάστημα. Εξήγησε τι είναι οι μαύρες τρύπες, πώς δημιουργούνται, πού βρίσκονται, πώς ο άνθρωπος καταλαβαίνει την παρουσία τους, αφού δεν μπορεί να τις δει, και, τέλος, πώς ερμηνεύεται η εκροή ύλης από μαύρες τρύπες, παρά την τεράστιας έντασης βαρυτική έλξη που εκείνες ασκούν σε καθετί που βρίσκεται γύρω τους. Ο κ. Κυλάφης, με πολύ παραστατικό και ευρηματικό τρόπο, ανέλυσε στους μαθητές  έννοιες αρκετά δύσκολες στην προσέγγισή τους, που αποτελούν, όμως, καινοτόμες θεωρίες της επιστημονικής αναζήτησης στον χώρο της Φυσικής.

Και οι δύο ομιλητές προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ακροατών, απάντησαν πολύ πρόθυμα στις απορίες των μαθητών και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος και προβληματισμός γύρω από τα παραπάνω θέματα. Οι εκλεκτοί επιστήμονες ενθουσίασαν το κοινό και απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια, παρόλο που ασχολήθηκαν με θέματα που δεν είναι εύκολο να τα προσεγγίσει όποιος δεν έχει ακόμα διδαχθεί βασικές επιστημονικές έννοιες.

Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση δύο εργασιών με τίτλο «Τα Παράξενα του Σύμπαντος» και «Θεωρία της Σχετικότητας», που ετοιμάστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου στο πλαίσιο του μαθήματος της Α΄ Λυκείου «Ερευνητική Εργασία - project» της φετινής χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές Δημήτρης Ζιαμπάρας και Ανδρέας Στρατάκης παρουσίασαν μερικά από τα «παράξενα» φαινόμενα του διαστήματος. Μίλησαν, λοιπόν, για τη σκοτεινή ύλη, την ενέργεια κενού, τις εκρήξεις supernova, τις μαύρες τρύπες και τα νετρίνα. Στη συνέχεια προσέγγισαν - με παραδείγματα κινούμενης εικόνας που οι ίδιοι επιμελήθηκαν - την ειδική και τη γενική θεωρία της σχετικότητας.

 Έτσι έκλεισε αυτή η ξεχωριστή μέρα, που ταξίδεψε τους μικρούς και τους μεγάλους μαθητές του Παγκρητίου στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος και τους επέτρεψε έστω να «κρυφοκοιτάξουν» το μεγαλείο που κρύβει «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας»...


Αφίσα 

Εκδήλωση για τη διάγνωση δυσλεξίας και μαθησιακών δυσκολιών

Στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ», την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ. διοργανώνεται ημερίδα με θέμα: «Radar: μια καινοτόμος μέθοδος για τη διάγνωση δυσλεξίας και μαθησιακών δυσκολιών». 

Τη νέα πρωτοποριακή διαγνωστική μέθοδο θα παρουσιάσουν οι ομιλητές: Ιωάννης Ασλανίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης και Διευθυντής του Κέντρου Emmetropia, Νικόλαος Μακαρώνας, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Ηρακλείου και Ιωάννης Σμυρνάκης, Δρ. Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Columbia.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου, οδός Πανδάρεω 61, Φιλοθέη, Αγ. Ιωάννης, απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς και είναι ανοικτή για το κοινό.