skip to main content

Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

  • Το Εκπαιδευτήριο
  • Παιδικός Σταθμός
  • Νηπιαγωγείο
  • Δημοτικό
  • Γυμνάσιο
  • Λύκειο

Ημέρα Παρουσίασης Δημοτικού

Open Day  - Δευτέρα 30 Μαρτίου

Την Δευτέρα 30/3/2015 στις 7.00 μ.μ. στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» οργανώνουμε την Ημέρα Παρουσίασης Δημοτικού. Πρόκειται για μια ανοικτή εκδήλωση, που απευθύνεται σε κάθε γονέα που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για το Δημοτικό μας, αλλά κυρίως απευθύνεται σε γονείς Νηπιαγωγείου που θα ήθελαν να γνωρίσουν τη δουλειά και τις απαιτήσεις της νέας βαθμίδας. Θα μιλήσουμε και για όλες τις δραστηριότητες του Δημοτικού μας, το πρόγραμμα Αγγλικών, τα μαθήματα ΗΥ, τη Μουσική Σχολή και τις Αθλητικές Ακαδημίες. Δείτε εδώ το φυλλάδιο του Δημοτικού.

image

Ημέρα Θετικών Επιστημών

Την Τρίτη 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτηρίου μας 
η 4η ημερίδα για τις Θετικές Επιστήμες.  Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως στο γυμνάσιο και το λύκειο του σχολείου,
είναι όμως ανοιχτή και στο κοινό της πόλης. Ομιλητές θα είναι οι:

Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και  
Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ

Σπύρος Αναστασιάδης, Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και
Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ

Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.
Διέυθυνση: Οδός Πανδάρεω 61, Φιλοθέη - Αγ. Ιωάννης 71409 
τηλ.: 2810 230379

 

Έκθεση βυζαντινής εικόνας του Στέλιου Φραγκιαδουλάκη

ΕΚΘΕΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗ       
ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ

Μια εντυπωσιακή έκθεση έργων τέχνης φιλοξενείται στο Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για την έκθεση αγιογραφίας του Στέλιου Φραγκιαδουλάκη, που περιλαμβάνει πάνω από 40 κομψές εικόνες, ζωγραφισμένες με σεβασμό στην κλασική βυζαντινή θεματολογία και με αναφορές στην Κρητική Σχολή Αγιογραφίας. Η πρωτότυπη αυτή έκθεση είναι η τρίτη για τη φετινή σχολική χρονιά, μετά τις πολύ επιτυχημένες εκθέσεις της βιολόγου Πόπης Κατσιρντάκη και της εικαστικού Άννας Φερετζάκη που παρουσιάστηκαν στον χώρο του Εκπαιδευτηρίου.

Αυτή τη φορά, ο Στέλιος Φραγκιαδουλάκης, δάσκαλος στο Δημοτικό του Παγκρητίου μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εκθέτει τις βυζαντινές εικόνες του. Ο Στέλιος Φραγκιαδουλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και, μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στο Παγκρήτιο για 37 συναπτά έτη. Με το σχέδιο και την αγιογραφία ασχολήθηκε πιο εντατικά μετά τη συνταξιοδότησή του, αφού η κλίση και το ταλέντο του είχαν διαγνωστεί από τη νεαρή του ηλικία.


Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Απριλίου και είναι ανοιχτή για το κοινό, από Δευτέρα ως Παρασκευή, 9.00΄π.μ. - 4.00΄ μ.μ. Έτσι, παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Αγιογραφίας της Ενορίας του Αγίου Τίτου, στην οποία δάσκαλος και οδηγός του υπήρξε ο χαρισματικός αγιογράφος Γιώργος Χειρακάκης. Εκείνος τον μύησε στη σπουδαία τέχνη της αγιογραφίας και στα έργα των Θεοφάνη, Πανσέληνου, Δαμασκηνού, Ανδρέα Ρίτζου, Άγγελου, Ιερεμίου Παλλαδά, κ.ά. Έκτοτε ο Στέλιος Φραγκιαδουλάκης αγιογραφεί με το μεράκι και την αγάπη που διακρίνει κάθε αληθινό δημιουργό. Προφανώς είναι ο δικός του τρόπος να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο αλλά και να παραμείνει δραστήριος. Είναι βέβαιο πως τα έργα του αποπνέουν τη διάθεσή του να υπηρετήσει την υψηλή αυτή τέχνη και μαρτυρούν την αφοσίωσή του στη σχολαστική μελέτη και εργασία. Έργα τού Στέλιου Φραγκιαδουλάκη έχουν παρουσιαστεί κατά το παρελθόν σε ομαδικές εκθέσεις στην Πύλη του Αγίου Γεωργίου, στο Ηράκλειο. Στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο οργανώνεται τώρα η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη.

 

 

Έκδοση για τη Θεατρική Ομάδα του Εκπαιδευτηρίου 'ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ'

Το βιβλίο της θεατρολόγου Παρασκευής Κούτσικου «Η θεατρική αγωγή στο Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” (1963-2013) ... σε τέσσερις θεατρικές πράξεις!!! (και μια έξοδο...)» δημοσιεύτηκε σε ηλεκτρονική μορφή στην αρχή του νέου έτους 2015. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκδοση γύρω από τη δουλειά και τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου, η οποία προετοιμάστηκε και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-14, με την αφορμή του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του σχολείου και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα των 50χρονων του σχολείου, στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.pagkritio.gr/50/archives/history-theater/history-theater.html

Δελτίο τύπου

 

 

Εκδηλώσεις Χριστουγέννων


ΠΑΙΔΙΚΟΣ  ΣΤΑΘΜΟΣ

-"Στα χρόνια εκείνα τα παλιά…"              22/12,  6.30 μ.μ.

 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

-"Ο χιονάνθρωπος που έδινε…"

         Τμήματα  Αθηνάς - Κάλλιας        17/12,  7.00 μ.μ.

-"Ένα παιδί 5 χρονών… εγώ"

         Τμήματα  Λούλας - Μυρτώς        18/12,  7.00 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ        

-"Να τα πούμε;"

         Α΄ - Β΄ τάξη                             19/12,  7.00 μ.μ.

-Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό παζάρι

         Α΄ - Β΄ τάξη                              19/12,  7.30 μ.μ.

-Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την χορωδία του

 ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Αγ. Ιωάννη                     17/12,  10.00 π.μ.

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

-"Η χαμένη κούκλα"

Θεατρική ομάδα                                   23/12,  8.30 π.μ.

 

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό κτήριο του Εκπαιδευτηρίου,  Φιλοθέη,  Άγιος Ιωάννης,

και είναι ανοικτές για το κοινό.

Εγκαίνια της έκθεσης της Άννας Φερετζάκη με τίτλο:«Εικαστική - Θεατρική Κούκλα»


Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Ξανά στο σχολείο τους: οι απόφοιτοι συνομιλούν με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς»,
σας καλούμε στα εγκαίνια της έκθεσης της Άννας Φερετζάκη με τίτλο:«Εικαστική - Θεατρική Κούκλα», την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014, στις 08.00 μ.μ., στο αίθριο του Εκπαιδευτηρίου.


image

Οι Θεατρικές κούκλες της Άννας Φερετζάκη στο 'Παγκρήτιο'

Η σειρά εκδηλώσεων του Εκπαιδευτηρίου «Το Παγκρήτιον» με τίτλο «Ξανά στο σχολείο τους: οι απόφοιτοι συνομιλούν με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς» εγκαινιάστηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, για τον εορτασμό των 50χρονων του σχολείου. Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία όλων των εκδηλώσεων και η ζεστή ανταπόκριση των αποφοίτων να εκθέσουν το έργο τους επιτρέπουν στο σχολείο να συνεχίσει να τους προσφέρει βήμα λόγου και έκφρασης. Έτσι, τη σκυτάλη παίρνει αυτή τη φορά η απόφοιτος του «Παγκρητίου» Άννα Φερετζάκη με την έκθεση εικαστικής-θεατρικής κούκλας, στον χώρο του σχολείου. 

Στις 3 Δεκεμβρίου 2014, στις 8.00΄μ.μ., θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, στο «Παγκρήτιο», η οποία θα διαρκέσει ως τις 23 Δεκεμβρίου και είναι ανοικτή για το κοινό από τώρα, καθημερινά 9.00΄π.μ. – 4.00΄μ.μ., εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Δελτίο Τύπου

 

 

Μαθητές του Σχολείου μας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

Σε σημαντικό συνέδριο στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης συμμετέχουν αυτές τις ημέρες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”. Το συνέδριο, που διοργανώνει για πρώτη φορά το ιστορικό σχολείο της ελληνικής κοινότητας, από τις  24 έως τις 27 Οκτωβρίου, έχει το γενικό θέμα «Εξερευνώντας την πόλη μου… Περιβάλλον, άνθρωπος και κοινωνία στα αστικά κέντρα του 21ου αιώνα – Ελλάδα και Τουρκία» και συγκεντρώνει ομιλίες μαθητών από πολλά δημόσια και ιδιωτικά ελληνικά εκπαιδευτήρια. Η ομιλία που οι μαθητές του Εκπαιδευτηρίου “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” θα παρουσιάσουν στο συνέδριο έχει το γενικό τίτλο «Μαθητές από το Ηράκλειο της Κρήτης πιάνουν τον σφιγμό της πόλης τους».

 

Το μαθητικό συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Δίκτυο Υποστήριξης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. Σκοπός του είναι να φέρει τα ρωμιόπουλα της Πόλης σ’επαφή με συνομήλικούς τους από την Ελλάδα για να διερευνήσουν, να καταγράψουν και να συγκρίνουν τον τρόπο που οι νέοι βιώνουν το σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Παράλληλα, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τα ελληνικά σχολεία να γνωρίσουν το κλίμα και τα προβλήματα της ομογενειακής παιδείας και της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.  

  

 

 

Έκθεση της Πόπης Κατσιρντάκη στο Παγκρήτιο

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς στο Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” συνοδεύτηκε  από ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός. Με ζωντανά χρώματα, πρωτότυπες ιδέες και υπέροχες συνθέσεις, τα έργα της Πόπης Κατσιρντάκη υποδέχτηκαν και εντυπωσίασαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η έκθεση με τον γενικό τίτλο «Τέχνη από τα σκουπίδια» παρουσιάζει έργα κολάζ με βάση το αλουμίνιο. Η πρώτη ύλη μπορεί να προέρχεται από κεράκια ρεσώ, από ατομικές συσκευασίες γάλακτος και από ταψάκια συσκευασίας φαγητού μιας χρήσεως. Το αλουμίνιο βάφεται με σμάλτο, ή ντύνεται με οργάντζα, αλλάζει μορφή και σχήμα, γίνεται ψάρι, λουλούδι ή πεταλούδα, και με συνθέσεις κολάζ δημιουργούνται πίνακες, καθρέφτες ή στεφάνια. Η έκθεση περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:  Ι. «Το ταξίδι του Κουστώ στο μπλε», ΙΙ. Το πέταγμα της πεταλούδας, ΙΙΙ. Στεφάνια και καθρέπτες.

 

Η κ. Πόπη Κατσιρντάκη υπήρξε από τους πρώτους καθηγητές του Εκπαιδευτηρίου “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”. Έχει παρουσιάσει στο παρελθόν πολλές εκθέσεις στο σχολείο και σε αίθουσες τέχνης της πόλης του Ηρακλείου, δημιουργώντας έργα μικτών τεχνικών και χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών υλικών. Με τη νέα της δουλειά επανέρχεται στον σχολικό χώρο και αποδεικνύει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο ότι έχει ακόμη κάτι να διδάξει στις νέες γενιές. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία και το παιχνίδι, δείχνει τον δρόμο για τη δημιουργική μετάπλαση ανακυκλώσιμων υλικών, για την αξιοποίηση υλικών που άλλοι έχουν απλώς για πέταμα.

 

Η «Τέχνη από τα σκουπίδια» θα λειτουργήσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, στους διαδρόμους του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου, οδός Πανδάρεω Φιλοθέη, Άγιος Ιωάννης, και είναι ανοικτή για το κοινό τις ώρες σχολείου, 9.00-16.00 καθημερινά. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της συναδέλφου Φωτεινής.      

 

 

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου που αρίστευσαν κατά το Σχολ. έτος 2013-2014

Τάξη: Α΄ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

 

 

 

Όνομα

Μέσος

Χαρακτηρισμός

α/α

Επώνυμο

Όνομα

Πατέρα

Όρος

Μέσου Όρου

1

Στρατάκης

Σταύρος

Εμμανουήλ

19,6

Άριστα

2

Κληρονόμου

Ευγενία

Δημήτριος

19,4

Άριστα

3

Ρωμάνου

Ευαγγελία

Μιχαήλ

19,2

Άριστα

4

Κώστα

Δέσποινα

Θεόδωρος

19,1

Άριστα

5

Στεφανίδη

Ελένη

Κωνσταντίνος

19

Άριστα

6

Ατσαλάκης

Κωνσταντίνος Οδυσσέας

Μιχαήλ

18,9

Άριστα

7

Θεργιάκη Βρέντζου

Ζαχαρένια Μαρίνα

Ιωάννης

18,7

Άριστα

8

Ατσαλάκης

Κλεάνθης Αλέξανδρος

Μιχαήλ

18,6

Άριστα

9

Παναγιωτάκη

Μαριάννα Στυλιανή

Γεώργιος

18,5

Άριστα

10

Λεμπιδάκης

Απόστολος

Μιχαήλ

18,1

Άριστα

Τάξη: Β΄ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

 

 

 

Όνομα

Μέσος

Χαρακτηρισμός

α/α

Επώνυμο

Όνομα

Πατέρα

Όρος

Μέσου Όρου

1

Ζιαμπάρα

Ελένη

Κωνσταντίνος

19,6

Άριστα

2

Στεφανίδη

Ζηνοβία

Κωνσταντίνος

19,4

Άριστα

3

Τσακίρη

Αλεξάνδρα

Ιωάννης

19,1

Άριστα

4

Αραβιάκη

Κωνσταντίνα

Κωνσταντίνος

18,6

Άριστα

5

Λεμπιδάκης

Αναστάσιος

Μιχαήλ

18,5

Άριστα

6

Αντωνακάκη

Ελένη

Εμμανουήλ

18,1

Άριστα