Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

ΗΜΕΡΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2024

«Το Περιβάλλον σε κρίση»

 


Αφιερωμένη στο Περιβάλλον η Ημέρα Θετικών Επιστημών στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο.

 

Η Φύση, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και δρούμε, για πόσο άραγε ακόμα θα ανέχεται την ανεύθυνη συμπεριφορά του ανθρώπου, την αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων, τη ρύπανση των θαλασσών και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας; Πόσο στ’ αλήθεια έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον είναι μια συμπεριφορά αυτοκαταστροφική για μας τους ίδιους που απειλεί ακόμα και την ύπαρξή μας στον πλανήτη; Ποια είναι τα σημάδια και τα μηνύματα που μας στέλνει το περιβάλλον για τους επικείμενους κινδύνους που διατρέχει και πόσο διατεθειμένοι είμαστε, εμείς οι κάτοικοι του πλανήτη Γη, να ενεργήσουμε σαν υπερασπιστές του; Και υπάρχει ακόμη χρόνος ή έχουμε υπερβεί τα όρια αντοχής των οικοσυστημάτων όπου ζούμε;

 

Απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα, που όλο και πιο έντονα τίθενται από τους νέους, προσπάθησε να δώσει η φετινή Ημέρα Θετικών Επιστημών του Εκπαιδευτηρίου “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”. Η ημερίδα με τον γενικό τίτλο «Το Περιβάλλον σε κρίση» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου και απευθυνόταν σε μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ειδικοί επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μελέτη του περιβάλλοντος: ο κ. Αναστάσιος Τσελεπίδης, βιολόγος - ωκεανογράφος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Πέτρος Λυμπεράκης, ΕΔΙΠ της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Έφορος Συλλογών Σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Ο κ. Τσελεπίδης παρουσίασε στα παιδιά το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα: «Μεσόγειος Θάλασσα. Είναι τελικά ένα ευάλωτο οικοσύστημα;». Ο ομιλητής εξήγησε πώς, μέσα από μια μακρά εξελικτική διαδικασία εκατομμυρίων ετών, η Μεσόγειος είναι σήμερα ένα οικοσύστημα υψηλής πολυπλοκότητας. Μίλησε για τη μεγάλη ποικιλία κλιματολογικών, υδρολογικών και γεωλογικών συνθηκών που δημιουργούν μεγάλη βιοποικιλότητα και ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών, κυρίως σε μικρά βάθη και σε κοντινή από τις ακτές απόσταση. Και τόνισε εμφατικά ότι αυτοί ακριβώς οι παράγοντες κάνουν τη Μεσόγειο μια θάλασσα ιδιαίτερα ευάλωτη στις ανθρωπογενείς επιδράσεις, ιδιαίτερα μάλιστα στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην κλιματική κρίση που ζούμε σήμερα.

 

Η ομιλία του κ. Λυμπεράκη με τον γενικό τίτλο «Η Φύση και ο Άνθρωπος» ξεκίνησε με αφετηρία τον τρόπο που οι άνθρωποι πάντα αντιμετώπιζαν τον εαυτό τους ως κάτι ξεχωριστό και το περιβάλλον ως κτήμα τους. Αυτή η προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί στη Φύση είχε σχεδόν πολεμικό χαρακτήρα και βρήκε διαχρονικά συμμάχους την επιστήμη και την τεχνολογία. Όμως, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι σήμερα η επιστήμη είναι αυτή που μας αποδεικνύει με στοιχεία και μας προειδοποιεί ότι η πορεία αυτή είναι αδιέξοδη και αυτοκαταστροφική. Συνεπώς, οφείλουμε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο σκέψης μας και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε μια ισορροπημένη, συμφιλιωτική σχέση με τη Φύση.

 

Η Ημέρα Θετικών Επιστημών έκλεισε με την παρουσίαση του θέματος «Ανθρώπινη δραστηριότητα και κλιματική αλλαγή» από τις Περιβαλλοντικές ομάδες του σχολείου, με επιβλέπουσα την καθηγήτρια Θεοδώρα Κοπτερίδου. Οι μαθητές και μαθήτριες των περιβαλλοντικών ομάδων του Γυμνασίου και του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” παρουσίασαν πειράματα σε σχέση με το κλίμα και την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Η εργασία τους πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή τους στις δράσεις του εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθαίνοντας και Διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή, EDU4CLIMA» που υλοποιήθηκε από το «Εργαστήριο Χημικών και Περιβαλλοντικών Διεργασιών» του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον Φινοκαλιά Λασιθίου.

 

Η Α΄ Λυκείου στο Εργοστάσιο Πλαστικών «ΚΟΥΒΙΔΗΣ»

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, οι μαθητές και οι  μαθήτριες των τμημάτων Α1 και Α2 του Λυκείου μας μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της εταιρίας «ΚΟΥΒΙΔΗΣ», στο βιομηχανικό πάρκο Τυλίσου.

Η εταιρία «ΚΟΥΒΙΔΗΣ» είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες συστημάτων πλαστικών σωλήνων, με εξειδίκευση στον σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμων πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων για την προστασία καλωδίων, την αποχέτευση και την αποστράγγιση.
Η επίσκεψή μας ξεκίνησε στις 9:30 με ένα καλωσόρισμα από τους υπεύθυνους υποδοχής, συνοδευόμενο από έναν πλούσιο μπουφέ με εδέσματα.

 

 

 

Στη συνέχεια, στην αίθουσα διαλέξεων ο κ. Κωνσταντίνος Κουβίδης παρουσίασε στα παιδιά την εταιρία του. Ξεκίνησε από το παρελθόν, με την ίδρυση της εταιρίας από τον πατέρα του Εμμανουήλ Κουβίδη και έφτασε ως το σήμερα, περιγράφοντας ένα σύγχρονο βιοκλιματικό εργοστάσιο, με πλήρη αυτοματισμό, που πρόσφατα βραβεύτηκε για τον πρωτοποριακό του σχεδιασμό και τις σημαντικές επενδύσεις στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ακόμα, ο κ. Κουβίδης εξήγησε στα παιδιά την αξία  της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων και τη σημασία της καινοτομίας στον κλάδο της μεταποίησης.
Ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο του εργοστασίου, τόσο στα γραφεία και τους λοιπούς χώρους (κουζίνα, εστιατόριο, γυμναστήριο), όσο και στην γραμμή παραγωγής, φόρτωσης και φωτοβολταϊκών πάνελ.

Ο κ. Κουβίδης στη συνέχεια συζήτησε με τα παιδιά και απάντησε σε απορίες και ερωτήσεις. Εντύπωση προκάλεσε στους περισσότερους  το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα ελληνική βιομηχανία στον κλάδο της μεταποίησης με τόσο σύγχρονο προφίλ, που ανταγωνίζεται κορυφαίες εταιρίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

 

Η επίσκεψή μας τελείωσε στις 12:30, με την επιβίβασή μας στα σχολικά λεωφορεία, αφού προηγουμένως ευχαριστήσαμε το προσωπικό του εργοστασίου και τον κ. Κωνσταντίνο Κουβίδη, ο οποίος δεν παρέλειψε να προσφέρει αναμνηστικά δώρα σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2023

ΠΑΙΔΙΚΟΣ  ΣΤΑΘΜΟΣ  Τετάρτη 20/12, 7.00μ.μ.

"5 νύχτες μέχρι τα Χριστούγεννα"

 

ΠΡΟΝΗΠΙΟ Τρίτη 19/12, 6.30 μ.μ.

" Ονειρευτείτε στην Ευχούπολη…"

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Πέμπτη 14/12, 6.30 μ.μ.

"Η μάγισσα που μισούσε τα Χριστούγεννα"

 

Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Πέμπτη 14/12, 6.30 μ.μ.

"…καλήν εσπέραν άρχοντες"

 

Β2 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Πέμπτη 14/12, 6.30 μ.μ.

"Ρεπορτάζ Χριστουγέννων"

 

Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό παζάρι

Πέμπτη 14/12 πρωί  &  Πέμπτη 21/12 πρωί

 

 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Εκπαιδευτήριο ¨ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ¨,  Πανδάρεω 61, Αγ. Ιωάννης, και είναι ανοικτές για το κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

Ο Αγιασμός κατά βαθμίδα στο Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” θα γίνει σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ :    Δευτέρα 11/9/2023,  12:00 π.μ.

                             

ΔΗΜΟΤΙΚΟ :         Δευτέρα 11/9/2023,    8:30 π.μ.

                             

ΓΥΜΝΑΣΙΟ :          Δευτέρα 11/9/2023,  10:30 π.μ.

 

ΛΥΚΕΙΟ :               Δευτέρα 11/9/2023,  10:30 π.μ.

                         

Ο Αγιασμός για όλες τις βαθμίδες θα γίνει στο κεντρικό κτήριο του Εκπαιδευτηρίου, Πανδάρεω 61, Φιλοθέη, Άγιος Ιωάννης,

τηλ. 2810.230379

 

Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ λειτουργεί από την 1/9/2023 Κυριακού 4, Αγ. Ιωάννης, τηλ. 2810.231537

Σημειώματα για τα σχολικά είδη της χρονιάς 2023-2024

Παρακάτω θα βρείτε τα σημειώματα για τα σχολικά είδη της φετινής χρονιάς.


Δημοτικό 

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο  "Σημειώματα για τα σχολικά είδη 2023-2024"  μπορείτε να  αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα για τις τάξεις του Δημοτικού. 

 

Γυμνάσιο

Πατώντας στο σύνδεσμο της τάξης που σας ενδιαφέρει μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα.

 

Α΄Γυμνασίου 

 

Β΄Γυμνασίου 

 

Γ΄Γυμνασίου 


Λύκειο 

Πατώντας στο σύνδεσμο της τάξης που σας ενδιαφέρει μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα.


Α΄Λυκείου

 

Β΄Λυκείου 

 

Γ΄Λυκείου 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Μαΐου Ιουνίου 2023

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  Πέμπτη 15/6, 7.00 μ.μ.
- Περπατώντας στα μονοπάτια της παράδοσης 

 

  

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ  Τρίτη 13/6, 8.30 μ.μ.
- Στη γειτονιά του Ήλιου  

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Α΄ τάξη, Τετάρτη 7/6, 8.30 μ.μ

-¨μια Δόνα μια φορά…¨

 

Β΄ τάξη, Δευτέρα 12/6, 8.30 μ.μ.
-Μια χρονιά γεμάτη συναισθήματα

Γ΄ τάξη, Παρασκευή 9/6, 8.30 μ.μ.
-Κι όλα γίναν…θάλασσα

Δ΄ τάξη, Πέμπτη 8/6, 8.30 μ.μ.
- Από τον κύκλο … στις Κυκλάδες

Ε΄ τάξη, Τρίτη 6/6, 7.00 μ.μ.
- Συναυλία "Hits of the 60’s"

ΣΤ΄ τάξη, Τρίτη 13/6, 7.00 μ.μ.

- Ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄ένα γλάρο να πετάει

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

Δευτέρα 29/5

- Πολιτιστικές εκδηλώσεις Γυμνασίου

 

Τετάρτη 17/5

- Πολιτιστικές εκδηλώσεις Λυκείου

 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο κεντρικό
κτήριο του Εκπαιδευτηρίου, Πανδάρεω 61, Φιλοθέη,
Άγιος Ιωάννης, και είναι ανοικτές για το κοινό.

Το σχολείο μας σε Πανελλήνιους Αγώνες Debate στα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη

Μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας ταξίδεψε στη Λάρισα για τον διαγωνισμό «SPEAK LAB ORATORY GAMES» που διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία τα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη την Παρασκευή 28/4 και το Σάββατο 29/4. Πρόκειται για αγώνες Έντεχνου Ρητορικού Λόγου στα Αγγλικά με πολλά διαφορετικά αγωνίσματα: Debate (Διττούς Λόγους), Group discussion (Ομαδική συζήτηση), Oral Interpretation of Literature (Εκφραστική ανάγνωση), Monologue (Θεατρικό μονόλογο) και Duet acting (υποκριτική για δυο πρόσωπα).

 

 

 

Οκτώ μαθητές του Γυμνασίου του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου συγκρότησαν την ομάδα συμμετοχής στο Speak Lab Oratory Games: Αντωνοπούλου Ελπίδα, Βαμβάτσικος Ιωάννης, Βαρδάκη Εμμανουέλλα, Γαλανού Φωτεινή, Καμπριάνη Κωνσταντίνα, Νάθενας Θωμάς, Πιτσάκη Εβελίνα και Σκουλούδη Ελευθερία. Οι μαθητές, λίγο πριν τη διεξαγωγή των αγώνων, είχαν την ευκαιρία να προετοιμαστούν στο σχολείο τους και να ενημερωθούν για τις τεχνικές και τις μεθόδους που μπορούσαν να αξιοποιήσουν σε κάθε αγώνισμα, αφού συμμετείχαν στο «Debate Club» υπό την καθοδήγηση της Debate Club Coach Μαρίας Κολυβάκη, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων του Γυμνασίου του Εκπαιδευτηρίου.

 

 

 

Οι ηρακλειώτες εκπρόσωποι στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρητορικού Λόγου στα Αγγλικά διαγωνίστηκαν με κέφι και διακρίθηκαν ανάμεσα σε 300 μαθητές από 20 σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα. Με εξαιρετική απόδοση σε όλα τα αγωνίσματα που συμμετείχαν, απέσπασαν θετικά σχόλια από τους κριτές και πολύ υψηλές βαθμολογίες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα παιδιά συνειδητοποίησαν πόση αξία έχει η συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό μεγάλης κλίμακας και πανελλήνιας εμβέλειας, η πνευματική ετοιμότητα και εγρήγορση που επιστράτευσαν και διατήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, αλλά και η επαφή και εξοικείωση με άλλα κοινωνικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.   

Στον τελικό του διαγωνισμού Young Business Talents δυο ομάδες του σχολείου μας

Στον τελικό του πανελλήνιου διαγωνισμού YOUNG BUSINESS TALENTS, που διεξάγεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού την Παρασκευή 31 Μαρτίου, θα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες του Εκπαιδευτηρίου μας. Μάλιστα, δυο ομάδες του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου κατάφεραν να επιτύχουν τη μεγάλη πρόκριση στον τελικό: η ομάδα «Progressives» που αποτελείται από τη Μαρίνα Παπανδρουλάκη-Αζπιρόζ, τον Χρόνη Φραγκουλάκη και τον Μηνά Χριστοδουλάκη, μαθητές της Α΄ Λυκείου, και η ομάδα «Β2Β» που αποτελείται από τον Χρήστο Βιδάκη, τον Γιάννη Λεμπιδάκη, τον Χρήστο Μιχάλη και τον Μιχαήλ Σηφάκη, μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Υπεύθυνη συνοδός για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και σύμβουλος - συντονίστρια των μικρών επιχειρηματιών είναι η Ειρήνη Στρατάκη, καθηγήτρια οικονομολόγος του σχολείου μας.

 

Ο διαγωνισμός YOUNG BUSINESS TALENTS, με διοργανωτή και χορηγό το Ίδρυμα Μποδοσάκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, είναι ένας σημαντικός πανελλήνιος διαγωνισμός που διαρκεί πολλούς μήνες. Μπορούν να συμμετέχουν νέοι και νέες που φοιτούν σε γενικά και επαγγελματικά λύκεια και σχολές κατάρτισης και εκπαίδευσης προ-πανεπιστημιακού επιπέδου.

 

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν ομάδες των 3 ή 4 ατόμων με σκοπό να διοικήσουν μια εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων που εδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ομάδες έπρεπε να πάρουν μια σειρά από επιχειρηματικές αποφάσεις και να συντάξουν Επιχειρηματικά Σχέδια Δράσης (Business Plans) με χρονικό ορίζοντα ενός έτους. Οι αποφάσεις και τα επιχειρηματικά σχέδια στέλνονταν για επεξεργασία στον ειδικό προσομοιωτή MMT41® της Praxis MMT. Ο προσομοιωτής υπολόγιζε τα αποτελέσματα κάθε ομάδας και στη συνέχεια τα έστελνε στους συμμετέχοντες. Χαρακτηριστικό στοιχείο του διαγωνισμού είναι ότι η κάθε ομάδα δεν γνώριζε τις αποφάσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα των άλλων. Μετά από προσπάθεια 4 μηνών, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, και μετά από 11 συνεχώς προσαρμοζόμενα επιχειρηματικά σχέδια, προέκυψε η συνολική βαθμολογία κατάταξης των ομάδων σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς και οι ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Με συστηματική δουλειά και έξυπνες επιχειρηματικές αποφάσεις δυο ομάδες από το Εκπαιδευτήριό μας κατάφεραν να περάσουν στους τελικούς της Αθήνας.

 

 

Ανοικτή Βραδιά Αστροφυσικής

Το Εκπαιδευτήριό μας και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ITE διοργάνωσαν την Τετάρτη 1/2 μια Βραδιά Αστροφυσικής ανοικτή στο ευρύ κοινό και στους μαθητές της πόλης του Ηρακλείου.

 

Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμπεριλαμβάνονταν:

 

  •  ομιλία - πολυμεσική παρουσίαση του κ. Γιώργου Κλήμη, φυσικού, με θέμα: «Η γέννηση και ο θάνατος των αστεριών»

 

  •  αστρονομική παρατήρηση του κομήτη C/2022 E3 (ΖΤF), ενός ουρανίου σώματος που επισκέφτηκε ξανά τη γη μετά από 50.000 χρόνια

 

Η ομιλία του κ. Γιώργου Κλήμη, καθηγητή φυσικής στο Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, με τον γενικό τίτλο «Η γέννηση και ο θάνατος των αστεριών», μάγεψε το κοινό με την επιστημονική ακρίβεια και την απλότητά της. Ήταν μια συναρπαστική σύνοψη του κύκλου ζωής των αστεριών, από τις σύνθετες διαδικασίες που οδηγούν στη γέννησή του μέχρι την εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων του που τελικά οδηγεί στην κατάρρευση και τον θάνατο. Ο κ. Κλήμης αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων: από την αρχή των πάντων, δηλαδή το «Big Bang», έως τη γέννηση των πρωταστέρων και των κανονικών αστεριών, στο μέγεθος και τη διάρκεια ζωής κάθε αστεριού, στους καφέ νάνους, τα σουπερνόβα, τα πάλσαρ και τις μαύρες τρύπες. Αναφέρθηκε, επίσης, στον τρόπο σχηματισμού των χημικών στοιχείων στα διάφορα είδη αστέρων και στο εκπληκτικό ταξίδι αυτών των στοιχείων στο γαλαξία και τη γη μας.

 

  

 

Για την αστρονομική παρατήρηση του κομήτη C/2022 E3 (ΖΤF) είχαν στηθεί 2 τηλεσκόπια στο προαύλιο του σχολείου μας, όμως ο άστατος χειμωνιάτικος καιρός δεν επέτρεψε σε όλους τους επισκέπτες να τον δουν. Ο κομήτης είναι ένα ουράνιο σώμα με διάμετρο 1 χλμ. που κινείται με ταχύτητα 140.000 χλμ/ώρα. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2022 από τηλεσκόπιο στην Καλιφόρνια. Η έλευσή του έχει προκαλέσει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού πιστεύεται ότι το προηγούμενο πέρασμά του από τη γη ανάγεται στο τέλος της εποχής του ανθρώπου του Νεάντερταλ, περίπου πριν από 50.000 χρόνια.

 

Η Ανοικτή Βραδιά Αστροφυσικής ήταν μια εκδήλωση που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ITE, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και το Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” στο πλαίσιο του προγράμματος D-Space του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας). Πρόκειται για ένα ερευνητικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συντονίζεται από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από το Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, άλλα δέκα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

ΗΜΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ 2022