Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023-2024

Ο Αγιασμός κατά βαθμίδα στο Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” θα γίνει σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ :    Δευτέρα 11/9/2023,  12:00 π.μ.

                             

ΔΗΜΟΤΙΚΟ :         Δευτέρα 11/9/2023,    8:30 π.μ.

                             

ΓΥΜΝΑΣΙΟ :          Δευτέρα 11/9/2023,  10:30 π.μ.

 

ΛΥΚΕΙΟ :               Δευτέρα 11/9/2023,  10:30 π.μ.

                         

Ο Αγιασμός για όλες τις βαθμίδες θα γίνει στο κεντρικό κτήριο του Εκπαιδευτηρίου, Πανδάρεω 61, Φιλοθέη, Άγιος Ιωάννης,

τηλ. 2810.230379

 

Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ λειτουργεί από την 1/9/2023 Κυριακού 4, Αγ. Ιωάννης, τηλ. 2810.231537

Σημειώματα για τα σχολικά είδη της χρονιάς 2023-2024

Παρακάτω θα βρείτε τα σημειώματα για τα σχολικά είδη της φετινής χρονιάς.


Δημοτικό 

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο  "Σημειώματα για τα σχολικά είδη 2023-2024"  μπορείτε να  αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα για τις τάξεις του Δημοτικού. 

 

Γυμνάσιο

Πατώντας στο σύνδεσμο της τάξης που σας ενδιαφέρει μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα.

 

Α΄Γυμνασίου 

 

Β΄Γυμνασίου 

 

Γ΄Γυμνασίου 


Λύκειο 

Πατώντας στο σύνδεσμο της τάξης που σας ενδιαφέρει μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα.


Α΄Λυκείου

 

Β΄Λυκείου 

 

Γ΄Λυκείου 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Μαΐου Ιουνίου 2023

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  Πέμπτη 15/6, 7.00 μ.μ.
- Περπατώντας στα μονοπάτια της παράδοσης 

 

  

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ  Τρίτη 13/6, 8.30 μ.μ.
- Στη γειτονιά του Ήλιου  

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Α΄ τάξη, Τετάρτη 7/6, 8.30 μ.μ

-¨μια Δόνα μια φορά…¨

 

Β΄ τάξη, Δευτέρα 12/6, 8.30 μ.μ.
-Μια χρονιά γεμάτη συναισθήματα

Γ΄ τάξη, Παρασκευή 9/6, 8.30 μ.μ.
-Κι όλα γίναν…θάλασσα

Δ΄ τάξη, Πέμπτη 8/6, 8.30 μ.μ.
- Από τον κύκλο … στις Κυκλάδες

Ε΄ τάξη, Τρίτη 6/6, 7.00 μ.μ.
- Συναυλία "Hits of the 60’s"

ΣΤ΄ τάξη, Τρίτη 13/6, 7.00 μ.μ.

- Ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄ένα γλάρο να πετάει

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

Δευτέρα 29/5

- Πολιτιστικές εκδηλώσεις Γυμνασίου

 

Τετάρτη 17/5

- Πολιτιστικές εκδηλώσεις Λυκείου

 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο κεντρικό
κτήριο του Εκπαιδευτηρίου, Πανδάρεω 61, Φιλοθέη,
Άγιος Ιωάννης, και είναι ανοικτές για το κοινό.

Το σχολείο μας σε Πανελλήνιους Αγώνες Debate στα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη

Μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας ταξίδεψε στη Λάρισα για τον διαγωνισμό «SPEAK LAB ORATORY GAMES» που διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία τα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη την Παρασκευή 28/4 και το Σάββατο 29/4. Πρόκειται για αγώνες Έντεχνου Ρητορικού Λόγου στα Αγγλικά με πολλά διαφορετικά αγωνίσματα: Debate (Διττούς Λόγους), Group discussion (Ομαδική συζήτηση), Oral Interpretation of Literature (Εκφραστική ανάγνωση), Monologue (Θεατρικό μονόλογο) και Duet acting (υποκριτική για δυο πρόσωπα).

 

 

 

Οκτώ μαθητές του Γυμνασίου του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου συγκρότησαν την ομάδα συμμετοχής στο Speak Lab Oratory Games: Αντωνοπούλου Ελπίδα, Βαμβάτσικος Ιωάννης, Βαρδάκη Εμμανουέλλα, Γαλανού Φωτεινή, Καμπριάνη Κωνσταντίνα, Νάθενας Θωμάς, Πιτσάκη Εβελίνα και Σκουλούδη Ελευθερία. Οι μαθητές, λίγο πριν τη διεξαγωγή των αγώνων, είχαν την ευκαιρία να προετοιμαστούν στο σχολείο τους και να ενημερωθούν για τις τεχνικές και τις μεθόδους που μπορούσαν να αξιοποιήσουν σε κάθε αγώνισμα, αφού συμμετείχαν στο «Debate Club» υπό την καθοδήγηση της Debate Club Coach Μαρίας Κολυβάκη, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων του Γυμνασίου του Εκπαιδευτηρίου.

 

 

 

Οι ηρακλειώτες εκπρόσωποι στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρητορικού Λόγου στα Αγγλικά διαγωνίστηκαν με κέφι και διακρίθηκαν ανάμεσα σε 300 μαθητές από 20 σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα. Με εξαιρετική απόδοση σε όλα τα αγωνίσματα που συμμετείχαν, απέσπασαν θετικά σχόλια από τους κριτές και πολύ υψηλές βαθμολογίες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα παιδιά συνειδητοποίησαν πόση αξία έχει η συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό μεγάλης κλίμακας και πανελλήνιας εμβέλειας, η πνευματική ετοιμότητα και εγρήγορση που επιστράτευσαν και διατήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, αλλά και η επαφή και εξοικείωση με άλλα κοινωνικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.   

Στον τελικό του διαγωνισμού Young Business Talents δυο ομάδες του σχολείου μας

Στον τελικό του πανελλήνιου διαγωνισμού YOUNG BUSINESS TALENTS, που διεξάγεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού την Παρασκευή 31 Μαρτίου, θα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες του Εκπαιδευτηρίου μας. Μάλιστα, δυο ομάδες του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου κατάφεραν να επιτύχουν τη μεγάλη πρόκριση στον τελικό: η ομάδα «Progressives» που αποτελείται από τη Μαρίνα Παπανδρουλάκη-Αζπιρόζ, τον Χρόνη Φραγκουλάκη και τον Μηνά Χριστοδουλάκη, μαθητές της Α΄ Λυκείου, και η ομάδα «Β2Β» που αποτελείται από τον Χρήστο Βιδάκη, τον Γιάννη Λεμπιδάκη, τον Χρήστο Μιχάλη και τον Μιχαήλ Σηφάκη, μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Υπεύθυνη συνοδός για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και σύμβουλος - συντονίστρια των μικρών επιχειρηματιών είναι η Ειρήνη Στρατάκη, καθηγήτρια οικονομολόγος του σχολείου μας.

 

Ο διαγωνισμός YOUNG BUSINESS TALENTS, με διοργανωτή και χορηγό το Ίδρυμα Μποδοσάκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, είναι ένας σημαντικός πανελλήνιος διαγωνισμός που διαρκεί πολλούς μήνες. Μπορούν να συμμετέχουν νέοι και νέες που φοιτούν σε γενικά και επαγγελματικά λύκεια και σχολές κατάρτισης και εκπαίδευσης προ-πανεπιστημιακού επιπέδου.

 

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν ομάδες των 3 ή 4 ατόμων με σκοπό να διοικήσουν μια εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων που εδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ομάδες έπρεπε να πάρουν μια σειρά από επιχειρηματικές αποφάσεις και να συντάξουν Επιχειρηματικά Σχέδια Δράσης (Business Plans) με χρονικό ορίζοντα ενός έτους. Οι αποφάσεις και τα επιχειρηματικά σχέδια στέλνονταν για επεξεργασία στον ειδικό προσομοιωτή MMT41® της Praxis MMT. Ο προσομοιωτής υπολόγιζε τα αποτελέσματα κάθε ομάδας και στη συνέχεια τα έστελνε στους συμμετέχοντες. Χαρακτηριστικό στοιχείο του διαγωνισμού είναι ότι η κάθε ομάδα δεν γνώριζε τις αποφάσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα των άλλων. Μετά από προσπάθεια 4 μηνών, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, και μετά από 11 συνεχώς προσαρμοζόμενα επιχειρηματικά σχέδια, προέκυψε η συνολική βαθμολογία κατάταξης των ομάδων σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς και οι ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Με συστηματική δουλειά και έξυπνες επιχειρηματικές αποφάσεις δυο ομάδες από το Εκπαιδευτήριό μας κατάφεραν να περάσουν στους τελικούς της Αθήνας.

 

 

Ανοικτή Βραδιά Αστροφυσικής

Το Εκπαιδευτήριό μας και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ITE διοργάνωσαν την Τετάρτη 1/2 μια Βραδιά Αστροφυσικής ανοικτή στο ευρύ κοινό και στους μαθητές της πόλης του Ηρακλείου.

 

Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμπεριλαμβάνονταν:

 

  •  ομιλία - πολυμεσική παρουσίαση του κ. Γιώργου Κλήμη, φυσικού, με θέμα: «Η γέννηση και ο θάνατος των αστεριών»

 

  •  αστρονομική παρατήρηση του κομήτη C/2022 E3 (ΖΤF), ενός ουρανίου σώματος που επισκέφτηκε ξανά τη γη μετά από 50.000 χρόνια

 

Η ομιλία του κ. Γιώργου Κλήμη, καθηγητή φυσικής στο Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, με τον γενικό τίτλο «Η γέννηση και ο θάνατος των αστεριών», μάγεψε το κοινό με την επιστημονική ακρίβεια και την απλότητά της. Ήταν μια συναρπαστική σύνοψη του κύκλου ζωής των αστεριών, από τις σύνθετες διαδικασίες που οδηγούν στη γέννησή του μέχρι την εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων του που τελικά οδηγεί στην κατάρρευση και τον θάνατο. Ο κ. Κλήμης αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων: από την αρχή των πάντων, δηλαδή το «Big Bang», έως τη γέννηση των πρωταστέρων και των κανονικών αστεριών, στο μέγεθος και τη διάρκεια ζωής κάθε αστεριού, στους καφέ νάνους, τα σουπερνόβα, τα πάλσαρ και τις μαύρες τρύπες. Αναφέρθηκε, επίσης, στον τρόπο σχηματισμού των χημικών στοιχείων στα διάφορα είδη αστέρων και στο εκπληκτικό ταξίδι αυτών των στοιχείων στο γαλαξία και τη γη μας.

 

  

 

Για την αστρονομική παρατήρηση του κομήτη C/2022 E3 (ΖΤF) είχαν στηθεί 2 τηλεσκόπια στο προαύλιο του σχολείου μας, όμως ο άστατος χειμωνιάτικος καιρός δεν επέτρεψε σε όλους τους επισκέπτες να τον δουν. Ο κομήτης είναι ένα ουράνιο σώμα με διάμετρο 1 χλμ. που κινείται με ταχύτητα 140.000 χλμ/ώρα. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2022 από τηλεσκόπιο στην Καλιφόρνια. Η έλευσή του έχει προκαλέσει το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού πιστεύεται ότι το προηγούμενο πέρασμά του από τη γη ανάγεται στο τέλος της εποχής του ανθρώπου του Νεάντερταλ, περίπου πριν από 50.000 χρόνια.

 

Η Ανοικτή Βραδιά Αστροφυσικής ήταν μια εκδήλωση που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ITE, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και το Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” στο πλαίσιο του προγράμματος D-Space του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας). Πρόκειται για ένα ερευνητικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συντονίζεται από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από το Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, άλλα δέκα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

ΗΜΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ 2022

ΒΡΑΔΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ 'ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ'

Μια όμορφη βραδιά αστρονομικής παρατήρησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο
Εκπαιδευτήριό μας. Η εκδήλωση, που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του
Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και απευθυνόταν σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του
Γυμνασίου και του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, περιλάμβανε θέαση στον πλανήτη
Κρόνο, στον πλανήτη Δία και τους δορυφόρους του, στη Σελήνη και τους εντυπωσιακούς κρατήρες της,
καθώς και στο διπλό αστρικό σύστημα Albireo του αστερισμού του Κύκνου.

Υπεύθυνοι της διοργάνωσης της βραδιάς και οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιώργος Κλήμης, καθηγητής
φυσικής στο Εκπαιδευτήριο “TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”, και ο κ. Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος (MSc.
Αστροφυσικής) υπεύθυνος διάχυσης Αστρονομίας και εκπαιδευτικών δράσεων του Ινστιτούτου
Αστροφυσικής ΙΤΕ και του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα.
Η συγκεκριμένη βραδιά αστρονομικής παρατήρησης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος D-
Space, το οποίο συντονίζει το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και στο
οποίο συμμετέχουν 6 σχολεία απ’ όλη τη χώρα. Η πρώτη φάση του προγράμματος D-Space έχει σκοπό
να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν τηλεσκόπια για
αστρονομικές παρατηρήσεις. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί
θα αποκτήσουν πρόσβαση στα μεγάλα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα μέσω ειδικών
προγραμμάτων απομακρυσμένου ελέγχου και φωτογράφισης. Παράλληλα, το πρόγραμμα D-Space θα
περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες και συζητήσεις αστρονομικού ενδιαφέροντος για την
εκπαιδευτική κοινότητα. Ο ανοικτός χαρακτήρας του προγράμματος D-Space θα επιτρέψει σε πολλά
σχολεία από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν σε αστρονομικές παρατηρήσεις, ενώ το Εκπαιδευτήριο
“TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” και η Ελληνογερμανική Αγωγή αποτελούν σχολεία - κόμβους διάδοσης των
δραστηριοτήτων του προγράμματος. Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω πρόγραμμα μπορείτε
να βρείτε στον αντίστοιχο σύνδεσμο https://d-space.gr/.

 

  

 


Η παραπάνω φωτογραφία των κρατήρων του φεγγαριού τραβήχτηκε τη βραδιά της Κυριακής 2
Οκτωβρίου με φωτογραφική μηχανή κινητού μέσα από τηλεσκόπιο.

Πρόγραμμα Αγιασμού σχολικής χρονιάς 2022-2023

Ο Αγιασμός κατά βαθμίδα στο Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” θα γίνει σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ :     Δευτέρα 12/9/2022,  12:00 π.μ.  

               

ΔΗΜΟΤΙΚΟ :         Δευτέρα 12/9/2022,    8:30 π.μ. 

               

ΓΥΜΝΑΣΙΟ :          Δευτέρα 12/9/2022,   10:30 π.μ. 

 

ΛΥΚΕΙΟ :              Δευτέρα 12/9/2022,   10:30 π.μ.  

                

Ο Αγιασμός για όλες τις βαθμίδες θα γίνει στο κεντρικό κτήριο του Εκπαιδευτηρίου, Πανδάρεω 61, Φιλοθέη, Άγιος Ιωάννης, τηλ. 2810.230379

 

Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ λειτουργεί από την 1/9/2022 Κυριακού 4, Αγ. Ιωάννης, τηλ. 2810.231537

Σημειώματα για τα σχολικά είδη της χρονιάς 2022-2023

Παρακάτω θα βρείτε τα σημειώματα για τα σχολικά είδη της φετινής χρονιάς.


Δημοτικό 

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο  "Σημειώματα για τα σχολικά είδη 2022-2023" μπορείτε να  αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα για τις τάξεις του Δημοτικού. 

 

Γυμνάσιο

Πατώντας στο σύνδεσμο της τάξης που σας ενδιαφέρει μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα.

 

Α΄Γυμνασίου 

 

Β΄Γυμνασίου 

 

Γ΄Γυμνασίου 


Λύκειο 

Πατώντας στο σύνδεσμο της τάξης που σας ενδιαφέρει μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε τα σημειώματα.


Α΄Λυκείου

 

Β΄Λυκείου 

 

Γ΄Λυκείου