Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

Ιστορία Εκπαιδευτηρίου

Το Εκπαιδευτήριο "ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ" ιδρύθηκε και λειτούργησε το σχολικό έτος 1963-1964. Μέσα στις ανησυχίες και τα οράματα της δεκαετίας του '60, η γόνιμη διάθεση για ανακατατάξεις και ποιότητα ένωσε τότε μια ομάδα νέων επιστημόνων που αναζητούσε κάτι διαφορετικό στο χώρο της παιδείας στο Ηράκλειο.

Η σκληρή δουλειά, η μελέτη, οι εκπαιδευτικοί προβληματισμοί, η συνεχής ανανέωση των παιδαγωγικών μεθόδων και η γενικότερη προσφορά στο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού αποτέλεσαν τον πυρήνα της ζωής του νέου σχολείου. Αμέσως με το ξεκίνημα της λειτουργίας του, οι στόχοι του ήταν σαφείς και καίριοι. Η πίστη για την αξία της Παιδείας, η πεποίθηση πως είναι λάθος εθνικό η υποβάθμιση της Εκπαίδευσης στον τόπο που η Παιδεία γέννησε Πολιτισμό, η επιμονή στις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού, η ανάγκη για σταθερά θεμέλια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τους ιλιγγιώδεις σύγχρονους ρυθμούς της, η αγωνία για ένα σύγχρονο λόγο στο χώρο της αγωγής, η αγάπη και ο σεβασμός της προσωπικότητας, ο γνήσιος διάλογος, η συμπαράσταση στους νέους για να βιώσουν σωστά την πίστη και την παράδοση του λαού μας. Αυτές οι ίδιες αρχές είναι πάντα τα σταθερά σημεία αναφοράς του.

Η πορεία του Εκπαιδευτηρίου "ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ" υπήρξε σταθερή και ανοδική. Σήμερα, η υψηλή ποιότητα μαθήματος και η παιδαγωγική ευαισθησία σφραγίζουν τη δουλειά όλων των βαθμίδων του Εκπαιδευτηρίου, από τον Παιδικό Σταθμό ως το Λύκειο. Με τη στενή συνεργασία των διδασκόντων κάθε βαθμίδας για την εκπαιδευτική διαδικασία, τη διαρκή επιμόρφωσή τους σε παιδαγωγικά και επιστημονικά θέματα και την ανοικτή επικοινωνία με μαθητές και γονείς για τα προβλήματα της σύγχρονης εκπαίδευσης, η ατμόσφαιρα είναι πάντα δημιουργική και ο ρυθμός δουλειάς σταθερός και παραγωγικός.

Η μάθηση χρειάζεται τους δικούς της ανθρώπους, χρειάζεται όμως και τους δικούς της χώρους. Το Παγκρήτιο εκσυγχρονίζει συνεχώς την υλικοτεχνική υποδομή του. Το σχολικό έτος 1993-1994, σε ένα απομονωμένο προάστιο κοντινό στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτηρίου, που αποτελούν ένα σύγχρονο πρότυπο σχολείου. Στο νέο σχολικό συγκρότημα θα βρούμε:

 • σύγχρονες, άνετες αίθουσες διδασκαλίας
 • εργαστήριο φυσικής - χημείας
 • εργαστήριο βιολογίας
 • εργαστήριο πληροφορικής
 • αίθουσα πολυμέσων
 • δύο κλειστά γυμναστήρια
 • ανοιχτούς χώρους άθλησης και γήπεδα μπάσκετ-βόλεϋ
 • αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 400 ατόμων
 • μουσική σχολή
 • σύγχρονους διοικητικούς και βοηθητικούς χώρους
 • βιβλιοθήκη

Πέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία και την εγρήγορση για απόδοση και επιτυχία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το Εκπαιδευτήριο "ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ" είναι και Τέχνη και Πολιτισμός. Από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, το σχολείο κρατάει την ισορροπία ανάμεσα στη γνώση και την αίσθηση. Η μουσική, ο χορός, το θέατρο, η λογοτεχνία, η ποίηση, η γλώσσα και η παράδοση του τόπου μας είναι ζωντανά στοιχεία της δουλειάς μας.

Αρχεία