Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον"

Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο

Το Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ” ιδρύθηκε το 1963 μέσα σε πνεύμα δημιουργίας και ανανέωσης. «Η παιδεία οφείλει να ξεφύγει από τη συντηρητικότητα και να μπει περισσότερο στη γνώση της ζωής και στον αγώνα για μια σωστή ελευθερία του πνεύματος», έγραφε τότε το πρώτο ιστορικό φυλλάδιο γνωριμίας του σχολείου.  Με αφετηρία  αυτές τις σταθερές αρχές, η πορεία του υπήρξε σταθερή και ανοδική. Σήμερα, όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, στελεχώνονται από έμπειρους, καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, που αγαπούν τη δουλειά τους και το παιδί. Με τον άρτιο συντονισμό των διδασκόντων, τη διαρκή επιμόρφωσή τους για τον εκσυγχρονισμό των διδακτικών μέσων και την καθημερινή  συνεργασία τους με μαθητές και γονείς, το μάθημα είναι πάντα δημιουργικό και ο ρυθμός δουλειάς αποδοτικός. Παράλληλα, οι πολύπλευρες καλλιτεχνικές και πνευματικές δραστηριότητες του, κάνουν το Εκπαιδευτήριο “ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ”  να λειτουργεί σαν ένας ζωντανός πυρήνας για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στην πόλη του Ηρακλείου.

Πέρα από την εγρήγορση για υψηλού επιπέδου καθημερινή δουλειά και για επιτυχίες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το Εκπαιδευτήριο σήμερα προσφέρει πολλά παραπάνω. Σε κάθε βαθμίδα αναπτύσσονται πολύπλευρες δραστηριότητες και λειτουργούν ποικίλοι κύκλοι ενδιαφερόντων για την ελεύθερη έκφραση της προσωπικότητας του μαθητή: σχολική ορχήστρα, θεατρική ομάδα, κύκλος εικαστικών και ζωγραφικής, κύκλος φωτογραφίας, κύκλος σχεδίασης ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο, ομάδα περιβάλλοντος, ομάδα δημοσιογραφίας. Μέσα από τη δουλειά αυτών των κύκλων, οι μαθητές πάντα δημιουργούν. Όπως η ομάδα δημοσιογραφίας, που εδώ και 25 χρόνια, εκδίδει το ιστορικό πια περιοδικό "Έκφραση και Ενημέρωση" για τη ζωή και τη δραστηριότητα του σχολείου ή την μαθητική έκδοση "Μας πήραν είδηση". Παράλληλα, το Λύκειο εκδίδει τη δική του εφημερίδα με το όνομα "Νεανικές Φωνές", το Γυμνάσιο εκδίδει τη μηνιαία εφημερίδα "Μέρες Σχολέίου" που αποτυπώνει τη ζωή και τις δραστηριότητες της βαθμίδας, ενώ τα μικρά παιδιά του Δημοτικού την "Πένα", έκδοση που το Μάιο του 2010 απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Εφημερίδας στον 17ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων της Εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ".

Δημιουργική δουλειά και μεγάλες επιτυχίες έχει δώσει και η θεατρική ομάδα του Παγκρητίου. Κορυφαίες στιγμές της, θεατρικές παραστάσεις που αγαπήθηκαν και βραβεύτηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο, όπως ο "Ήλιος Ηλιάτορας" του Οδυσσέα Ελύτη, "Το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού" και οι "Ελεύθεροι Πολιορκοιμένοι" του Διονυσίου Σολωμού.

Σήμερα στο εκπαιδευτήριο λειτουργούν και πολλές απογευματινές, προαιρετικές δραστηριότητες:

τμήματα απογευματινής μελέτης για παιδιά Δημοτικού
μουσική σχολή με τμήματα κλασσικών, μοντέρνων και παραδοσιακών μουσικών σπουδών για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου
τμήματα για τα πιστοποιημένα διπλώματα πληροφορικής CAMBRIDGE και MOS
απογευματινά προγράμματα Αγγλικών για μαθητές Γυμνασίου που θέλουν να οδηγηθούν  συντομότερα στα διπλώματα Cambridge FCE και κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας